• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

06.12.2021

11:08

Mediji - SAD ubedile EU i NATO da Rusija SPREMA INVAZIJU NA UKRAJINU?!

Informer/Fotomontaža

Vesti

Mediji - SAD ubedile EU i NATO da Rusija SPREMA INVAZIJU NA UKRAJINU?!

Podeli vest

SAD snabdevale su zemlje EU i NATO "obaveštajnim podacima" kako bi ih ubedile da Rusija navodno sprema invaziju na Ukrajinu, piše londonski "Fajnenšel tajms", pozivajući se na sopstvene izvore

Prema podacima lista, diplomatska saradnja, kao i odluka Amerike da šire takve podatke pomogli su im da ubede neke skeptično nastrojene zemlje, uključujući Nemačku, da bi "Kremlj uskoro mogao da pošalje svoje trupe na Ukrajinu".

Neimenovani izvori kažu da se Vašington opredelio za takvo atipično širenje obaveštajnih podataka jer neke evropske zemlje nisu verovale najavama SAD o tome da se Moskva navodno sprema za napad.


List podseća da je Amerika počela da iznosi takve tvrdnje početkom novembra uoči ministarskog sastanka NATO-a. Kako se navodi, Vašington je saveznicima dostavio izveštaje američke obaveštajne službe o navodnom koncentrisanju ruskih snaga duž ukrajinske granice i druge „dokaze o mogućim pripremama za napad“. Prema rečima jednog od izvora, materijali su bili „veoma iscrpni“.


- Mnogi saveznici nisu bili uvereni da se događa nešto ozbiljno. Bili smo iznenađeni nedoslednošću u obaveštajnim podacima – kako i zašto su SAD videle ono što mi nismo videli - rekao je neimenovani zvaničnik za list.

Foto: Informer/Fotomontaža

"Fajnenšel tajms" piše da su neke zemlje Evropske unije i članice NATO-a pozivale na dijalog sa Moskvom, a ne na konfrontaciju, verujući da Rusija neće "izvršiti invaziju ako ne bude isprovocirana". Međutim, američki "obaveštajni podaci" su promenili njihovo mišljenje, navodi medij.


U članku se takođe dodaje da američki predsednik Džozef Bajden namerava da tokom razgovora, koji je najavljen za utorak, "upozori" ruskog kolegu Vladimira Putina da "ne izvodi napad" na Ukrajinu.

Foto: AP/Photo


Ranije je ruska Spoljna obaveštajna služba upozoravala da su SAD postale aktivnije i oštrije u pokušaju da pridobiju podršku Evrope u obuzdavanju Moskve.


U poslednje vreme se u zapadnim medijima podigao novi talas članaka u kojima se tvrdi da Rusija navodno sprema invaziju na teritoriju Ukrajine. U Kijevu su prvo izjavljivali da nisu zabeležili koncentrisanje ruskih trupa u blizini svojih granica, ali su potom počeli da tvrde da Moskva planira da napadne svog istočnog suseda. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov rekao je ranije da su obaveštajne službe Ukrajine, SAD i Velike Britanije razmenile informacije o navodnom gomilanju ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica.

 


Istovremeno, Rusija je više puta isticala da ne preti nijednoj zemlji, kao i da je kretanje trupa preko ruske teritorije njeno suvereno pravo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milankukic

pre 2 godine

ameri su belosvetski huskaci oce da zazovu treci svetski rat nebili rusi ispucali naa evropu bojeve glave aa da oni onda krenu na ruse ako evropa nasedne nece joj biti dobro nece se oporaviti 100 godina

Mikac

pre 2 godine

Sve jasno, čim amerikanci napadaju Rusiju, Ukrajina se sprema da napadne Donjeck i Lugansk.

Walter

pre 2 godine

Ne znam kako će se osećati Amerikanci posle vesti koju je objavio Wall Street Journal , da Kina gradi vojnu bazu na Atlantskom okeanu u Ekvatorijalnoj Gvineji ?

Marcco

pre 2 godine

Šta ima da ih ubeđuje. I Evropskoj uniji i NATO-u ne preostaje ništa drugo nego da klimaju glavom kada SAD nešto izjavi.

zora

pre 2 godine

A EU JE TESKO UBEDITI. Budala do budale. Kada bude pocelo da se razara po njihovim drzavama ukapirace da ce SAD da izvuce zadnjicu mada, po ovome sto se pise ispada da Rusi mogu da "dobace" i do njih. Mislim ipak da od toga nece biti nista. Napumpali su se hoce u rat, a ne razgovoru Putina i Bajdena ce ispasti da su uspeli da ubede Ruse da ne napadaju Ukrajinu. Svi ce se povuci a oni ce ispasti heroji jer su sve sredili pretnjama Rusiji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija