• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.12.2021

10:29

JEDNOM RUKOM RADI, A DRUGOM DRŽI MAČ! Ovo je priča o NAJVEĆEM SRPSKOM VLADARU! Pogledajte novu emisiju "Beograd - naj od naj"

printscreen

Live TV

JEDNOM RUKOM RADI, A DRUGOM DRŽI MAČ! Ovo je priča o NAJVEĆEM SRPSKOM VLADARU! Pogledajte novu emisiju "Beograd - naj od naj"

Podeli vest

Moćni ratnik svoje zemlje i milosrdni Božiji čovek, takav beše Nemanja

Zahvaljujući bogatoj istoriji koja krasi srpski narod, Beograd je grad u kojem na svakom ćošku možete naići na neki spomenik kulture. Kalemegdanska tvrđava, Spomenik neznanom junaku, Konak Knjeginje Ljubice, Čukur česma, spomenik knezu Mihailu... spisak broji nekoliko stotina spomenika kulture. A svaki od njih priča jedinstvenu priču o prošlosti koju ne smemo zaboraviti.

Prvi javni spomenik u Beogradu podigao je knez Aleksandar Karađorđević, sredinom 19. veka u sadašnjem Karađorđevom parku, posvećen junacima Prvog srpskog ustanka poginulim 1806. godine pri zauzimanju Beograda. A potom su spomenici počeli da se ređaju kao na traci.

Na mestu gde se spajaju Nemanjina i Karađorđeva ulica, okrenut ka Hramu Svetog Save i ispred nekadašnje Železničke stanice, danas ponosno stoji između modernog i starog Beograda, kao što je nekada stajao između Istoka i Zapada, veliki župan Stefan Nemanja rodonačelnik loze Nemanjića.

- Spomenik je od zemlje do vrha mača visok 23,5 metra. Bunar koji se nalazi ispod dubok je pet metara iako nama to deluje mnogo dublje zato što su na dnu postavjana ogledala koja bi nam prikazivala tu neku beskonačnu dubinu, što bi simbolizovalo beskonačnost našeg naroda i opstanka - rekla je vodič Tamara Borić.

Najveći spomenik u Beogradu nije posvećen samo velikom županu Stefanu, već i istoriji i kulturi srpskog naroda. Predstavlja simbol Nemanjine naporne vladavine kao ujedinitelja nacije i graditelja nacionalne države. "Jednom rukom radi, a drugom drži mač", tako je i Nemanja, morao da gradi i brani u isto vreme sve do kraja svoje vladavine.

- Stefan Nemanja je na slabljenju Vizantije gradio i jačao našu državu. On je pre svega prikazan kao vladar, a da bi bio vladar morao je da bude vojskovođa. Većinu stvari koje je postigao u životu, postigao je tim mačem - rekla je vodič Tamara Borić.

- Stefan Nemanja je rodonačelnik najznačajnije srpske srednjovekovne dinastije i verovatno dinastije najznačajnije u srpskoj istoriji. Ako pogledate on je otac i Stefana Prvovenčanog i Svetog Save i daleki predak cara Dušana. Njegov život je veoma zanimljiv i živeo je dugo za srednjovekovne uslove. Bio je i ratnik i državnik i političar, na kraju je postao i monah i svetac - Vladimir Tomić istoričar muzeja grada Beograda.  

Za neke je obeležje glavnog grada Kalemegdan, za druge Skadarlija. A poslednjih godina u tu trku ušlo je još nekoliko kandidata. Stefanu Nemanji trebalo je svega nekoliko godina da od poniznog i poslušnog vizantijskog vazala postane jedan od ključnih vladarskih figura na Balkanu. Ne sumnjamo da će još brže odneti tu laskavu titulu simbola grada Beograda.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija