• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević / Informer

27.02.2022

11:33

SRPSKI LEKARI UPOZORAVAJU! NA SVETSKOJ "CRNOJ LISTI" SMO ZBOG OVE TEŠKE BOLESTI! Umiru nam žene čak 1600 godišnje!

Informer.rs

Live TV

SRPSKI LEKARI UPOZORAVAJU! NA SVETSKOJ "CRNOJ LISTI" SMO ZBOG OVE TEŠKE BOLESTI! Umiru nam žene čak 1600 godišnje!

Podeli vest

Od kancera dojke godišnje oboli oko 4.700 Srpkinja, a bitku sa bolešću izgubi više od 1.600 pacijentkinja

Domaći stručnjaci upozoravaju da nas ovakva statistika stavlja na drugo mesto svetske "crne liste"! Prema njihovim rečima, iako je pažnja javnosti tokom protekle godine bila usmerena na epidemiju koronavirusa, oni apeluje na pacijente da ne zanemaruju svoje simptome i javljaju se lekarima. Zato savetuju žene da prate svoje telo, idu na redovne preglede i čim primete nešto čudno na dojci, odmah potraže stručnu pomoć. 

Šef odeljenja za kracionom dojke na Institutu za onkologiju dr Milan Žegarac napominje da je kancer dojke veoma podmukla bolest, ali da je u velikom procentu izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme.

- Karcinom dojke je najčešći karcionom u ženskoj populaciji, ne samo kod nas već svuda u svetu! U polovini slučaja žena sama otkrije karcionom  dojke. To  je neka otvrdlina, promena u izgledu, u osećaju pri dodiru.... Ono što je bitno da žene znaju, jeste da dojka ne boli, karcinomi su bezbolni. Zato su preventivni pregledi veoma važni i rano javljanje lekaru, jer što se bolest ranije otkrije, veće su šanse za izlečenje - napominje dr Žegarac i apeluje na pacijente da se uprkos kovid pandemiji javljaju lekarima i da ne čekaju!

Sa njim je saglasan i direktor porodilišta GAK "Višegradska" prof dr Aleksandar Stefanović!

- U zavisnosti od stadijuma bolesti i posledice su različite. Kod ranih faza ovog kancera dovoljno je samo lokalno odstranjivanje tumora, a kod kasnijih to je čitava hiruška intervencija, odnosno uklanjanje dojke, nekada i obe, takođe i odstranjivanje limfnih žlezda ispod pazuha. Isto tako posledično, najčešće ide i hemioterapija. Zato je najbitnije ići redovno na skrininge i voditi računa o svom zdravlju - savetuje naš sagovornik. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

AKO SVAKIH 5 MINUTA RADITE OVU STVAR ODMAH SE OBRATITE LEKARU - U OZBILJNIM STE PROBLEMIMA!
Live TV

AKO SVAKIH 5 MINUTA RADITE OVU STVAR ODMAH SE OBRATITE LEKARU - U OZBILJNIM STE PROBLEMIMA!

Mobilni telefoni postali su toliko moćni alati, da mnogi ljudi danas bez ovog aparata prosto ne mogu da funkcionišu! Ne možete da zamislite dan bez telefona, hvata vas panika kada vam nije pri ruci, nervozni ste, manično ga tražite ili sa druge strane na svakih pet minuta proveravate njegov sadržaja, u ozbiljnom ste problemu, jer ste vi, upozoravaju domaći stručnjaci, postali zavisni od ovog uređaja

20.02.2022

10:00

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17