• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Cdm

07.12.2020

20:40

LIČNI RAJ KLODA MONEA - Virtuelna tura kroz čudesnu oazu

Live TV

LIČNI RAJ KLODA MONEA - Virtuelna tura kroz čudesnu oazu

Podeli vest

Poseta kuće i bašte velikog umetnika impresionizma Kloda Monea, u francuskom selu Živerni, na 75 kilometara severno od Pariza, gde je umetnik stvorio vrtove koji su inspirisali seriju od oko 250 slika nazvanu Lokvanji, nezaboravno je iskustvo i mnogih putnika i ljubitelja umetnosti

Za sve one koji ne mogu uživo da vide ovaj umetnikov lični raj, postoji izuzetna alternativa koju je omogućila Fondacija Klod Mone, piše Cdm.

Virtuelna tura fondacije vodi posetioce kroz svaku sobu Moneove kuće koja je i dalje obojena istom, ružičastom bojom sa veselim, zelenim kapcima. Obilazak umetničkog prvog ateljea, plavo-bele kuhinje sa pločicama sa desetinama poliranih bakarnih posuda. 

Slede porodične spavaće sobe, sunčano žuta trpezarija sa oslikanim kolibama ispunjenim keramikom i salona u kojima je gotovo svaki kvadratni centimetar zida prekriven Moneovom ogromnom kolekcijom japanskih motiva.

U okviru svega što je Mone sakupljao, proučavao i koristio kao inspiraciju za svoj rad, postoji preko 200 japanskih motiva.

Internet video snimci fondacije dalje vode kroz Moneove ogromne vrtove u različitim godišnjim dobima. Oni su posebno lepi u proleće, a i u leto kada cveće, koje je inspirisalo toliko Moneovih najpoznatijih dela, procveta.

Znate li da je Mone lično bio uključen u stvaranje svog vrta?

Kad je 1883. posetio Živerni, on je naišao na napušteno imanje na kome se zatekla napuštena kuća obojena u ružičasto sa skromnom baštom, nekoliko komada dvorišnog nameštaja i voćnjacima jabuka. Mone je video potencijal i ubrzo se preselio u Živerni zajedno sa svojom drugom suprugom Alis i osmoro dece.

Malo po malo, kako je sticao sve veću slavu i novac, Mone je transformisao imanje.

Neposredno pred kućom iščupao je drveće koje je blokiralo svetlost i podigao metalne lukove obavijene cvećem. Voćnjak jabuka zamenio je trešnjom i japanskim kajsijama. Takođe je napravio cvetni vrt ispunjen hiljadama lala, narcisa, irisa, božura i ruža i to su samo neke od vrsta cveća koja su cvetala u zavisnosti od godišnjeg doba.

Na kraju je kupio i komad zemlje pored njegovog imanja i na njoj stvorio svoju oazu vodene bašte.

Mone je bio veliki poštovalac japanske estetike, odakle je i dobio inspiraciju, pa je preko jezerceta izgradio drveni most u obliku polumeseca, koji je umesto tradicionalno crvene ofarbao u zelenu boju.

Mone je japansku temu preneo i u floru gajeći u i oko jezera bambus, ginko i javor, lipe. Nakon toga, činilo se da nikad ne želi da napusti ovo mesto. Živeo je u Živerniju, svojoj čarobnoj oazi, do svoje smrti 1926.

Nakon njegove smrti, imanje je nekoliko decenija ostalo u posedu Moneove porodice, ali je propalo. Konačno 1980. godine stvorena je Fondacija Klod Mone i nakon opsežnih radova na kući i okućnici, imanje je otvoreno za javnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija