• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: wikipedia

06.01.2021

12:33

SVI JE ZNAJU KAO VELIKOG VOJSKOVOĐU, A ONA ZAPRAVO NIJE NI UČESTVOVALA U RATOVIMA! Evo šta sve niste znali o Jovanki Orleanki

Live TV

SVI JE ZNAJU KAO VELIKOG VOJSKOVOĐU, A ONA ZAPRAVO NIJE NI UČESTVOVALA U RATOVIMA! Evo šta sve niste znali o Jovanki Orleanki

Podeli vest

Od obične seljančice postala je jedna od najpoznatijih žena i najznamenitijih ratnica u svetskoj istoriji čije ime i danas zna skoro ceo svet - Jovanka Orleanka.

Prve vizije imala je sa 13 godina. U njima su joj Arhangel Mihailo, Sveta Katarina i Sveta Margarita naložili da podrži Šarla VII u Remsu, kako bi oslobodio Francusku od engleske dominacije krajem Stogodišnjeg rata.

Iako su je Francuzi ismevali, ostala je u Orleanu jer je smatrala da je Šarlu po Božjim zapovestima morala pomoći u ratu protiv Engleza.

Jovanka Orleanka vezana je 30. maja 1431. za drvo i spaljena dok su dvojica sveštenika držala raspeće ispred nje. Bilo joj je samo 19 godina. Njeni ostaci su bačeni u Senu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija