• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.10.2021

07:53

RODITELJI U PANICI, ŠTA SE TO DEŠAVA?! ! Evo zbog čega naša deca sve ranije ULAZE U PUBERTET!

Freepik

Live TV

RODITELJI U PANICI, ŠTA SE TO DEŠAVA?! ! Evo zbog čega naša deca sve ranije ULAZE U PUBERTET!

Podeli vest

Prerani pubertet više nije retkost, a kao uzroci se najčešće navode ishrana puna aditiva i hormona, okruženje zasićeno hemikalijama, radijacija, ali i epidemija gojaznosti!

U rani pubertet 23 puta češće ulaze devojčice nego dečaci. Prerani pubertet označava pojavu simptoma polnog sazrevanja pre 8. godine kod devojčica i 10. kod dečaka.

Rast grudi i testisa, maljavost ispod pazuha i na genitalijama lažni su znaci za uzbunu.

Zamislite da je devojčica od sedam godina, koja se još uvek igra s lutkama, fizički zrela da bude majka. Ili dečaka koji ide u drugi razred, a ima maljice ispod pazuha? Prerani pubertet više nije retkost, a kao uzroci najčešće se navode ishrana puna aditiva i hormona, okruženje zasićeno hemikalijama, radijacija, ali i epidemija gojaznosti.

- U Evropi je za poslednjih 160 godina sa poboljšanjem životnih uslova došlo do pomeranja pojave prve menstruacije, te je prosečno vreme smanjeno sa 16 na 12 godina - tvrdi pedijatar Predrag Veljković iz ordinacije "Dr Žutić".Pojava puberteta zavisi od genetskog i rasnog faktora, društveno-ekonomskih uslova, a manje od geografskih i klimatskih. Smatra se da je normalno vreme za pojavu puberteta uzrast između 9. i 17. godine, mada može da se pojavi znatno ranije ili kasnije, pri čemu uzroci mogu biti fiziološkog ili patološkog karaktera.

Činjenica je da čak 23 puta češće u rani pubertet ulaze devojčice nego dečaci. Sve počinje izlučivanjem hormona iz hipotalamusa. Oni kasnije stimulišu hipofizu, pa ona luči hormone koji podstiču kod dečaka testise da produkuju testosteron, a kod devojčica jajnike da produkuju ženske polne hormone.

Foto: Pixabay

- Prerani pubertet označava pojavu simptoma polnog sazrevanja pre 8. godine kod devojčica i 10. kod dečaka. Uzroci su različiti, često nepoznati, a uobičajena je podela na pravi, lažni i nepotpuni oblik.Tako se ispostavi da su rast grudi i testisa, maljavost ispod pazuha i na genitalijama lažni znaci za uzbunu.

Oprez

- Laboratorijski se kod dece sa pravim preranim pubertetom obično nalaze povišene vrednosti gonadotropina, estradiola i testosterona u krvi. Kod ove grupe dece kao posledica ranog puberteta dolazi do ubrzanog koštanog sazrevanja, te je period rasta kraći i konačna visina je niža od prosečne - objašnjava doktor i naglašava.

- Kod dečaka treba posebno obratiti pažnju, jer je uzrok u većini slučajeva organsko oštećenje centralnog nervnog sistema - tumori, kongenitalne malformacije, ožiljci. Sve može biti praćeno i drugim neurološkim ili endokrinim poremećajima kao što su glavobolja, smetnje vida, konvulzije, insipidni dijabetes, smetnje u psihomotornom razvoju.

Prognoza za budućnost kod dece sa pravim preranim pubertetom je dobra tamo gde je plodnost očuvana.

Lažna uzbuna

- Lažni prerani pubertet podrazumeva pojavu sekundarnih polnih odlika, bez aktiviranja glavnog pokretača puberteta hipotalamus - hipofiza - polna žlezda i bez sticanja sposobnosti reprodukcije. Uzroci mogu biti oboljenja nadbubrežne i polnih žlezda, ređe unošenje pojedinih lekova i hrane sa hormonskim delovanjem - navodi dr Veljković.

Prema njegovim rečima, kongenitalna adrenalna hiperplazija (oblici uzrokovani nepotpunim nedostatkom enzima) kao jedan od čestih uzroka može se javiti u uzrastu od 4 do 12 godina i dovodi do pojave pubične dlakavosti, ubrzanog rasta i maskulinizacije telesne konstitucije, uvećanja klitorisa kod devojčica, kod dečaka uvećanja dojki.

- Terapijski stav i prognoza u različitim oblicima lažnog preranog puberteta zavise od uzroka poremećaja - kaže doktor i nastavlja: - Kada se primete znaci preranog puberteta, treba se javiti pedijatru koji će dalje uputiti dete kod dečjeg endokrinologa, koji će nakon uzete anamneze, kliničkog pregleda i laboratorijskih testova dati konačni stav o daljem praćenju i lečenju.

Dr Veljković objašnjava da pravi prerani pubertet ne treba lečiti već samo pratiti, jer bi u suprotnom injekcije hormona samo maskirale simptome, što se najčešće radi zbog roditelja. Pošto je kod dečaka uzrok uglavnom tumor, oni se šalju na dalje lečenje kod neurohirurga.

Duša i telo

Pored fizičkih, prerani pubertet povlači i psihičke promene, baš kao i normalni pubertet. Kako u celoj ovoj priči treba da se postave roditelji?

- Važno je dete pripremiti na vreme na ono što predstoji. Poverenje i iskreni razgovori su veoma bitni, i roditelj mora da bude spreman da sam inicira razgovor sa detetom, a ne da neko drugi to učini umesto njega. Objasnite detetu promene na telu kao normalan znak razvoja i sazrevanja. Takođe ne izbegavajte i razgovore o seksualnosti, zaljubljenosti, jer deca u tom periodu pre svega reaguju emotivno i potrebno je da vi kao roditelj pomognete da stvari sagledaju racionalno - kaže pedagog Ksenija Sulejmanović.

S duge strane, pubertet na treba mistifikovati, davati mu preterano na važnosti jer svi smo prošli kroz to (to je samo jedna faza u razvoju) i svako neželjeno ponašanje ili problemi ne mogu se pripisivati pubertetu, što radi 90 odsto roditelja, smatra psiholog Aleksandra Janković.

- Treba imati na umu da je to vreme koje je vrlo pogodno za korekciju vaspitanja, a uvek ima šta da se koriguje. Ako ste nešto pogrešno činili ili propustili, imate priliku da nadoknadite i ispravite jer su deca podložna menjanju - naglašava Aleksandra.

- Treba ih pratiti, voditi iskrene razgovore o osećanjima, ne zadržavati se na nivou "šta si jeo" i "šta je bilo u školi". Deca koja su u preranom pubertetu izgledaju starije i mogu da budu žrtve seksualnog uznemiravanja i pedofilije, naročito preko društvenih mreža, te treba imati i to u vidu. Ne treba dramiti, ali je dobro biti informisan kako bi se sprečile eventualne traume - završava Jankovićeva.

Slučaj iz prakse

B. P. je uvek bila visoka i krupna, najviša devojčica u svojoj grupi u vrtiću. Pravi mali džin.

- Prve dlačice ispod pazuha, kao i stidne dlačice (poneka tu i tamo) primetili smo još u vrtiću. Sa sedam godina imala je gotovo sve simptome puberteta, a pred polazak u školu ginekolog nam je rekao da je njeno telo zrelo (spremno) za menstruaciju. Jedan od razloga njene prerane zrelosti je i činjenica da je "buca" - kaže majka ove devojčice.

- U drugom razredu smo počeli da joj depiliramo pazuh (kad ide na bazen), jer je jedina u razredu imala dlačice. Menstruaciju je dobila sa 10 godina, nije bilo iznenađenja jer smo o svemu razgovarali na vreme. Pedijatar nam nikada nije preporučio da posetimo endokrinologa, a mi ionako to ne bismo uradili. Sve smo pustili da ide svojim prirodnim tokom.

Devojčicina majka kaže da joj ova situacija ide naruku jer veruje da joj je lakše da se izbori da ćerkinim promenama raspoloženja ("bubicama", nervozom...) dok je još mala - ima autoritet i lakše je natera da ispunjava svoje obaveze.

Foto: Pixabay

Glavni simptomi puberteta

Kod dečaka prvi znak puberteta je porast veličine testisa i zapaža se oko 11 godine. Veoma brzo se javlja dlakavost u predelu pubisa. Jednu do dve godine nakon pubične dlakavosti dolazi do pazušne dlakavosti i dlakavosti lica. Sredinom puberteta javljaju se akne po licu. Dečaci naglo rastu u visinu. 

Kod devojčica prvi znak puberteta predstavlja porast dojki, uglavnom oko 11. godine. Pubična dlakavost se javlja godinu dana kasnije, a nakon toka pazušna. Veoma rano se razvijaju reproduktivni organi, kao i porast u širini karličnog pojasa. Prva menstruacija je najčešće završni događaj u pubertetu devojčica i nastaje veoma rano, već između 10. i 12. godine.

 

POGLEDAJTE ZAŠTO SU TINEJDŽERI SKLONI SAMOUBISTVU? Ovo su znakovi koje ćete prepoznati!

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

pogledajte sta se sve nalazi u hrani i bice vam jasno gde sve ovo ide ..rano sazrevanje nije toliki problem ako se dete usmeri .. problem su reproduktivne sposobnosti kada ta deca odrastu ..

Doria

pre 2 godine

Truju nas trgovci bez samilosti. Gledaju da nesto usicare, pa nabavljaju najgore smece. Uvozno voce i povrce prskano pitaj boga s cim, piletina i teletina prepune hormona i antibiotika, u hrenovkama i jeftinim parizerima ima svega osim mesa, itd, itd. Pokusavamo pronaci stogod zdravo, no slabo nam uspeva.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17