• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2021

09:48

OVO SU NAMIRNICE KOJE SU MOĆAN SAVEZNIK U BORBI PROTIV KANCERA! Pogledajte kompletnu listu!

Pixabay

Live TV

OVO SU NAMIRNICE KOJE SU MOĆAN SAVEZNIK U BORBI PROTIV KANCERA! Pogledajte kompletnu listu!

Podeli vest

Redovno konzumiranje hrane bogate antikancerogenim jedinjenjima, za koje je potvrđeno da sprečavaju rast i širenje obolelih ćelija, može preventivno da utiče na nastanak raka!

Iako je rak jedna od najtežih bolesti, pri čemu se često označava kao neizlečiva, ljudi i dalje nalaze načine da je pobede i izleče. Od pojedinih oblika raka zaštitićete se ako redovno jedete hranu bogatu antikancerogenim jedinjenjima, za koje je potvrđeno da sprečavaju rast i širenje ćelija raka.

Vitamin D

Iako vitamin D ima mnogobrojna pozitivna dejstva na zdravlje, njegova važna uloga sastoji se u lečenju i prevenciji karcinoma. Brojne studije su pokazale da redovno izlaganje sunčevom svetlu može da pomogne pri sprečavanju pojave karcinoma dojke, debelog creva, ali i drugih oblika raka.

 

Pred vama je lista nekoliko moćnih antikancerogenih namirnica koje možete već danas da uvrstite u redovnu ishranu.

Kurkuma

Kurkuma spada u najmoćnije antioksidantne i antikancerogene začine. Veoma je popularna u azijskoj i indijskoj kuhinji, a za njen aktivni sastojak kurkumin naučno je dokazano da štiti telo od razvoja karcinoma, ali deluje i na već prisutne maligne ćelije. Jedna kašičica kurkume dnevno koristi se kao preventivno sredstvo protiv ove bolesti.

Kupusnjače

Opširna istraživanja su pokazala da kupusnjače (kelj, kupus, keleraba, karfiol, brokoli, bela repa, rotkva...) sadrže jedinstvene biološki aktivne materije koje deluju na uklanjanje kancerogena iz tela, pre nego što im se pruži prilika da oštete DNK. Većina istraživanja potvrdila je da konzumiranje kupusnjača posebno pozitivno deluje na karcinome pluća i probavnog trakta.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat polifenolima, te je izvrstan antioksidantni i antikancerogeni napitak. Ustanovljeno je da ciljano deluje na ćelije raka, čime sprečava njihov razvoj i širenje.
Na tržištu postoje različite vrste zelenog čaja uključujući japanske maču i senču, te pojedine kineske vrste čajeva. Svaki od njih ima jedinstveni sastav s posebnim antikancerogenim materijama. Ovi čajevi takođe poseduju visok nivo katehina, koji su najaktivnija jedinjenja čaja.

Beli luk

Beli luk, vrlo cenjen u narodnoj medicini, smanjuje opasnost od razvoja raka debelog creva. Pored toga, komponente belog luka imaju sposobnost da uspore ili zaustave rast tumora prostate, bešike i želuca.Jedno od njegovih važnih jedinjenja - alicin - ciljano uništava maligne ćelije raka, dok one zdrave ostaju netaknute. Ova začinska biljka sadrži i dialil sulfid, delotvoran pri usporavanju rasta ćelija raka dojke.

Foto: unsplash.com

Začini

Mnogi začini imaju sposobnost da blokiraju širenje malignih ćelija u organizmu i da spreče delovanje toksina, virusa i bakterija. Najdelotvorniji među njima, pored kurkume, jesu seme kima, origano, cimet, đumbir i ljute papričice.

 

Paradajz

Redovna konzumacija paradajza i proizvoda od paradajza povezana je sa smanjenim rizikom od pojave pojedinih oblika raka, ali i u manjoj meri sa srčanim bolestima. Među glavnim komponentama koje pozitivno utiču na odbranu od kancerogena jesu karotenoidi, a naročito likopen.Ovaj pigment ima dokazano pozitivan efekat kod prevencije raka prostate, a zabeležen je učinak i kod raka dojke i pluća.

Pečurke

U drevnoj kineskoj medicini se već vekovima koriste lekovite pečurke, s obzirom na to da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, antiinflamatorna kao i antikancerogena svojstva.
U današnje vreme potvrđeno je da pečurke imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, procesa uništenja ćelija raka. Vrste pečuraka šitake, kao i pečurka čaga, veoma su delotvorne u borbi protiv raka.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija