• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zanimljivostdana.com / Informer

13.11.2021

10:59

DA LI JE OVO MOGUĆE? Pogledajte kako izgleda "zamrznuta voda" koja teče!

Printscreen You Tube

Live TV

DA LI JE OVO MOGUĆE? Pogledajte kako izgleda "zamrznuta voda" koja teče!

Podeli vest

Ovo je pravi fenomen

U video-snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, prikazan je savršen, "zaleđen" mlaz vode koji izlazi iz cevi.

Kada  autor videa Dario Bonzi pomeri ruku kroz mlaz vode, taj "zamrznut mlaz" vode se razbija. Pa kako to?

Verovali ili ne, ovaj fenomen je zapravo rezultat fizičkog zakona koji utiče i na gasove i na tečnosti poznatog kao "laminarni tok".

Foto: Printscreen You Tube

Laminarni tok opisuje čestice koje se kreću "pravilnim" putanjama.

Ovo je suprotno od "turbulentnog toka" gde se čestice kreću duž "nepravilnih" putanja i tečnost fluktuira po nepravilnom uzorku. Turbulentni tok je tipičan obrazac koji smo navikli da vidimo kada voda teče iz cevi ili česme.

Još jedan primer gde možete pronaći laminarni tok je kada se cigareta drži u prostoriji bez vetra ili povetarca. Dim koji izlazi iz zapaljenog kraja cigarete često će izgledati kao da se kreće prema gore, a da se uopšte ne pomera. Dim tada ulazi u turbulentan tok nekoliko centimetara iznad cigarete.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija