• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Društvene mreže

18.11.2021

08:16

120 GODINA OMILJENOG NAPITKA! Čak i oni koji ga redovno piju, ne znaju kako je nastao i dobio ime!

pexels.com

Live TV

120 GODINA OMILJENOG NAPITKA! Čak i oni koji ga redovno piju, ne znaju kako je nastao i dobio ime!

Podeli vest

Evropljani počeli da piju kafu u 16. veku, ali trebalo je još mnogo vremena da se crni napitak zabeli od mleka

Naziv kapućino odnosi se na fratra, kapućina u Italiji, a priča o penastom espresu kreće posle opsade Beča, u 17. veku, kada su Turci za sobom ostavili velike količine kafe.

Nakon ratnih uspeha, narodni junak Jurij Franc Kulčicki otvorio je prvu evropsku kafeteriju. Jednom prilikom u goste mu je došao kapućin Marko D’Aviano, kome je crni napitak bio previše gorak i intenzivan, a kako bi ga ublažio, Jurij je osmislio recept koji je uključivao mešavinu mleka, kafe i šećera. Odora sledbenika ovog rimokatoličkog reda i danas je bež-braon nijanse, baš kao i kafa pa je tako napitak dobio ime.

Kapućino se danas u Italiji tradicionalno pije jednom dnevno, najčešće uz doručak.

Postao je popularan za vreme i nakon Drugog svetskog rata zahvaljujući novim uređajima koji su počeli da se koriste za pripremu, a današnji oblik capućino je dobio tek oko 1950. godine.

Kopi Luwak naziv je najskupljeg kapućina - oko 50 dolara po šolji.

Najveći kapućino na svetu zove se "Daviano" (2.350 litara), a napravljen je u salonu Reks u Riminiju.

 

Get Embed Code

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija