• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejana Kljajić

03.04.2022

11:34

SVET STRAHUJE OD GLADI! RUSKO-UKRAJINSKI KONFLIKT - KRIZA KAKVA SE NE PAMTI OD DRUGOG SVETSKOG RATA!

printscreen

Podkast

SVET STRAHUJE OD GLADI! RUSKO-UKRAJINSKI KONFLIKT - KRIZA KAKVA SE NE PAMTI OD DRUGOG SVETSKOG RATA!

Podeli vest

Jačanje ruske rublje, pokušaj Zapada i Evrope da izoluju ruski gas, poskupljenja u svetu zbog ukrajinske krize i kako to sve utiče na Srbiju u “Replici” nam objašnjavaju jedan od naših najboljih ekonomista Ljubomir Madžar i Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Mnogi se pitaju da li je moguće da Evropa i Zapad ne zavise od ruske nafte. Madžar smatra da će to biti jako teško.

Za osamostaljenje od ruskog gasa nije dovoljan samo gasovod, nego treba da ima i ono što će kroz njega proticati. Pre će se završiti politička situacija koja je inspirisala želju da se smanji kupovina ili prekid ruskog gasa, nego što će se to stvarno i desiti. 

Mitar Kovač naglašava da je ukrajinski predsednik Zelenski je glumac i na taj način pristupa ovom problemu.

- Žalosno je što Zelenski ne sluša ukrajinski narod. Evropa gas ne može nadomestiti sa druge strane.
Glad je ono što najviše plaši svet, jer se priča da će ekonomske posledice zbog rusko-ukrajinskog konflikta dovesti do krize kakva se ne pamti još od Drugog svetskog rata.

Madžar kaže da poskupljenja uvek negativno utiču na standard stanovništva.

- Upravo zbog toga što dohodci vrlo retko rastu paralelno sa tim naglim porastom cena. Kao što je rekao neki Mujo iz Bosne: Mene skupoća ne pogađa. Uvek odnesem pet hiljada u mesaru, pa koliko dobijem za to, toliko i uzmem.

Kovač ističe da je Zapad svet lažnog novca.

Nemaju realno pokriće u robama i proizvodima. Moć se u tom smislu preselila na Istok, pre svega na Rusiju, Kinu i ostale azijske zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

Kriza, najveća od drugog svetskog rata... kako za koga... za nas su devedesete bile "kriza" najveća od II svetskog rata, za neke od nas je to bila kriza u kojoj su sve izgubili, više nego u II svetsskom ratu, pa i članove najuže porodice i sve što su sticale i gradile više generacija. A ovo u Ukrajini, koliko god žalosno bilo, je nešto što može da nam malo i više poremeti ekonomiju ali ni iz daleka onako kako su na nas uticale devedesete.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija