• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

20.05.2022

10:45

OVO NE SMETE NIKADA DA OBJAVLJUJETE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Saznajte šta su vaši lični podaci i kome nikako ne treba da ih dajete!

printscreen

Podkast

OVO NE SMETE NIKADA DA OBJAVLJUJETE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Saznajte šta su vaši lični podaci i kome nikako ne treba da ih dajete!

Podeli vest

Pod sloganom "Neka ostane lično" započeta je kampanja promovisanja prava na zaštitu podataka o ličnosti

Svojim podacima neophodno je raspolagati kao sa najvrednijom imovinom i pažljivo birati kada ćemo ih dati i kome - ističe  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović. 

- Važno je da znamo da postoje oni koji mogu da obrađuju naše podatke po samom zakonu, kao što je MUP , moj izabrani lekar i slično. I tu bez bojazni možete dati podatke. Zatim postoje oni kojima dajete podatke na osnovu nekog ugovora koji ste zaključili - kao na primer ugovor sa bankom o kreditu. A postoji situacija kada vi sami odlučujete da li ćete dati podatke - najčešće su to društvene mreže, da biste skinuli neku aplikaciju, da biste uplatili letovanje preko booking.com-a, da biste naručili neku robu. Tada najviše dolazite u opasnost  zbog toga što vam traže veliki broj podataka, najčešće neke koji su nepotrebni za ostavrenje svrhe. Mladi, koji su najverziraniji za visoke tehnologije i društvene mreže, oni najlaške daju podatke - tvrdi Marinović. 

Poverenik navodi da je od ključnog značaja pročitati politiku privatnosti preko koje najčešće samo prelazi i videti koji je pravni osnov i svrha, ko će sve imati pristup podacima, da li će biti preneti nekom drugom bilo u zamlji ili inostranstvu, na koji način će se čuvati i koliko dugo i što je najvažnije na koji način vi možete da zaštite svoje podatke. Pitali smo ga šta je najgore što može da nam se desi ukoliko napravimo grešku i damo podatke kome ne treba i šta nikako ne bi trebalo da objavljujmo na društvenim mrežama. 

- Ja ću vam dati nekoliko primera - recimo kada objavite da društvenim mrežama da porodično odlazite na letovanje u Grčku na 15 dana. Pritom ste ranije već objavili gde živite. To je pozivnica za one koji žele da vas orobe i opljačkaju. To nikako ne treba da radite. Podaci o deci, njigove fotografije se često zloupotrebljavaju. Postoje takozvani internet predatori koji prosto love takve situacije da bi mogli da maltretiraju. Imali smo slučajeve samoubistava mladih koji su bili osramoćeni preko društvenih mreža kada su njihovi podaci dospele u žižu javnosti u negativnom smislu. Tu su čak u sadržaji, koje ste možda sami objavili kada ste bili mlađi na društvenim mrežama, a onda počeli da obavljate neku odgovornu dužnost, i to vam škodi. Morate da znate kako da tražite uklanjanje - savetuje Poverenik. 

Istraživanja su pokazala da građani nisu dovoljno osvešćeni niti upoznati sa tim šta su njihovi lični podaci , zbog čega treba da ih čuvaju i kako da ih štite. 

- Za neke podatke podatke vi znate da su lični - ime, prezime, adresa, matični broj. Ali mnogi ne znaju da je IP adresa, e-mail adresa takođe lični podatak. Tako da moramo raditi sa svih strana. Ja sam predložio da zaštita podataka o ličnosti postane deo naučno nastavnog programa u osnovnim i srednjim školama u okviru nekog predmeta - predlaže Marinović

Planirano je da se kalcelarija Poverenika u narednom periodu osim Beograda otvori do najpre u Novom Sadu, a potom i ostalim gradovima. Formirana je takođe radna grupa za izradu nove Strategije zaštite podataka o ličnosti za period 2022-2030 čiji su nosioci Vlada republike Srbije, Ministartvo prave i Poverenik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59