• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

30.05.2022

17:39

Završen M3 gejming vikend: kreativnost, podrška i timski duh kao ključ za uspeh

Informer

Podkast

Završen M3 gejming vikend: kreativnost, podrška i timski duh kao ključ za uspeh

Podeli vest

Vikend za nama obeležen je dinamičnom atmosferom u Dorćol Platz-u u kojoj se 12 timova 2 dana I 2 noći bez prestanka, tačnije 48 sati, takmičilo praveći video-igre na zadatu temu - retro igre. M3 gejming vikend organizovan u okviru Maja meseca matematike, protekao je u druženju, razmeni ideja, učenju, predstavljanju radova, izložbi, i inspirativnim predavanjima

Gejming vikend zvanično je otvoren u petak kada je Miloš Đuričanin, direktor strategije Nordeus fondacije pozdravio takmičare i podsetio koje su sve aktivnosti u okviru Maja meseca matematike prethodile ovom vikendu, a onda se prisutnima obratio i Nikola Mitić, generalni direktor gejming studija Playstudios Europe koji podržava ovogodišnji gejming vikend:

- Značaj Gejm džema je veliki za zajednicu, a cilj samog takmičenja nije pobediti, već završiti igru - družiti se, upoznati se sa drugima, podeliti iskustva.

Nikola je pozvao učesnike da podele svoja očekivanja od učešća u gejming vikendu. Nova iskustva, druženje sa drugim timovima, pronalaženje mentora za ulazak u gejming industriju, dolaženje do inovativnih ideja, bili su samo neki od odgovora koje su dali studenti i srednjoškolci iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, sastavljeni u timove. I bili su u pravu.

Foto: Marko Risović

Žiri pred prezentaciju igara na Gejm-džemu

Organizacioni tim gejming vikenda koga čine Nordeus fondacija, Playstudios Europe i Centar za promociju nauke, pobrinuo se da učesnici imaju sve neophodne uslove za rad, interakciju i zabavu. Tako je takmičenje bilo propraćeno i zabavnim sadržajima za učesnike.

Motivaciono predavanje, sajam indi igara, izložba interaktivne umetnosti

Nakon otvaranja manifestacije, usledilo je motivaciono predavanje Majkla Movela, gejming stručnjaka iz Velike Britanije, o retro igrama čiji sadržaji su i danas inspiracija za stvaranje modernih, složenijih video igara. Ovo je bio odličan uvod za početak 48-časovnog takmičenja u Dorćol Platz-u. Čak ni vremenske neprilike nisu remetile fokusiranost 12 takmičarskih timova koji su predano i euforično danonoćno radili na razvoju svojih igara, kao ni sjajnu atmosferu diskusije, druženja, smeha i pozitivne energije. Podršku da u tome da ideje postanu igre pružali su im mentori iz kompanija Playstudios Europe, Nordeus i Mad Head Games.

U subotu pored takmičenja, u Dorćol Platz-u bio je organizovan i sajam indi igara, kao i izložba interaktivne umetnosti, kroz proširenu realnost (augmented reality), Tehnoart i Grafičko-medijske srednje škole.

U Srbiji postoji nekolicina mladih gejming studija koji se nalaze u početnoj fazi rada i razvoja i stvaranja video igara, a njih šest: Phobos studio, Tectonic Game Studio, Raigon, Music Box Plus, Excidio, Remote Human imali su priliku da u okviru M3 gejming vikenda prikažu na čemu rade i razmene utiske sa posetiocima, ali i “veteranima” gejming industrije. .

Foto: Ivan Dobričić

Milos Djuricanin, direktor strategije Nordeus fondacije

Čije ideje će biti implementirane u novi Tetris?

U sklopu Maja meseca matematike i M3 gejming vikenda u subotu je održana i dodela nagrada za konkurs “Tetris iz moje mašte” koji je pokrenuo Playstudios Europe, kada su proglašeni i mladi pobednici koji su svojim idejama doprineli razvoju nove i unapređene verzije, ove legendarne video-igre. Prvo mesto osvojio je Aleksandar Aleksandar Kežić, učenik 3. razreda Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, na drugom mestu je Anton Bojić, učenik 3. razreda osnovne škole iz Pančeva, dok je treće mesto pripalo jednoj dami - Marija Dobrodolac koja pohađa drugi razred Srednje grafičke škole u Beogradu.

Proglašeni pobednici 48-časovnog takmičenja u izradi video-igara

Dok su u Koska baru posetioci mogli da razgovaraju sa indi timovima i probaju njihove igre, u glavnoj sali Dorćol Platz-a od petka do nedelje odvijalo se takmičenje u izradi video-igara. Mentori, studenti, srednjoškolci i profesionalni kreatori igara, udružili su kreativnost, znanje i talenat kako bi 48 sati bez prestanka bili udruženi u istom cilju: da naprave najbolje video-igre.

U konkurenciji je bilo 12 timova, odnosno više od 60 mladih ljudi, a žiri u sastavu Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke, Marko Crnjanski iz Netokracije, Marija Ilić iz Srpske gejming asocijacije, Nikola Mitić iz Playstudios Europe, Ivan Koroknai iz Phobos studija, Darko Andonov iz Nordeusa, imao je težak zadatak. Najbolje rešenje odabrano je na osnovu kriterijuma: zabava i igrivost, tema, inovativnost, grafika.

Oni koji su u najvećoj meri ispunili sve uslove i proglašeni su pobednicima i čine četvoročlani tim Kupljeni WinRAR su studenti Fakultet organizacionih nauka i Visoke škole za IT: čine Lazar Cvetković Teodora Ćopić, Dimitrije Protić i Milan Vukašinović.

Foto: Marko Risović

PRVO mesto gejm-dzema tim Kupljen Winrar

- Ovo je bilo super iskustvo, mogućnost da izađemo iz zone komfora, razvijamo se, upoznajemo nove ljude i družimo - rekao je član tima Lazar, a Dimitrije je dodao:

Uz timski duh uspeli smo da za kratak vremenski rok napravimo igricu, a znamo da se video’igre ne prave za dva dana.

Druga nagrada otišla je u ruke tima Bangag, a treće mesto su osvojili Trigger igrači. Ova tri tima kao nagrade su dobili retro konzole, a žiri je specijalne nagrade za najposvećenije timove koji su sve vreme stvarali iz Dorćol platza uz nekoliko sati sna na lejzi-begovima, čak i kada je nevreme sa grmljavinom nakratko izazvalo nestanak struje, dodelio timovima LMAO i Ed Širan i Džindžeri. Svi učesnici Gejm-džema imaće i mogućnost da posete gejming kompanije Nordeus i Playstudios Europe i razmene utiske sa kolegama koje su dugo u industriji.

Da podsetimo, Maj mesec matematike ove godine otvoren je 10. maja u Silosima. Učenici, nastavnici i profesori imali su priliku da učestvuju u konkursima kao što su Edugejming konkurs, Tetris iz moje mašte, ali i da prisustvuju Matemateatru i drugim predavanjima, aktivnostima i izložbama koje za cilj imaju popularizaciju matematike i približavanje krativnog procesa kreiranja video igara deci, nastavnicima i svim zainteresovanima. Maj mesec matematike zvanično se zatvara 31. maja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maya elijah

pre 1 godinu

zdravo prijatelju bila sam povrijeđena i slomljena srca kada se prije sedam mjeseci u mom braku dogodio jako veliki problem između mene i mog muža. toliko strašno da je odnio slučaj na sud radi razvoda. rekao je da više nikad ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo preklinjanja, ali bezuspješno. a on je potvrdio da je donio odluku i da me više nikad ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim muža da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno učinio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. DR alaba. Sljedećeg jutra poslala sam e-mail na adresu koju mi ​​je dao, a čarolija me uvjerila da ću muža vratiti sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povišice, pa me sljedeća dva dana, začudo, zvao suprug koji me nije zvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se isti dan vratio, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača uroka. Dakle, savjetovati ću vas ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr alabi na email: dralaba3000@gmail.com ili ga kontaktirajte na whatsapp i viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744.......

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija