• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

18.01.2023

19:26 >> 15:55

ODRŽANO PLIVANJE ZA ČASNI KRST KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA! Tradicionalna manifestacija u kojoj je svako dobrodošao!

printscreen

Podkast

ODRŽANO PLIVANJE ZA ČASNI KRST KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA! Tradicionalna manifestacija u kojoj je svako dobrodošao!

Podeli vest

Dan uoči Bogojavljenja, 18. januara, održano je plivanje za časni krst ispod Kalemegdana.

 

Moderni vitezovi skočili su u hladnu vodu i zaplivali za pravoslavni krst, ali pre svega za održanje srpske tradicije i viteštva. Razgovarali smo sa organizatorom ovog skupa, gospodinom Zoranom Hadži Mrđenovićem koji nam je predstavio simboliku današnje manifestacije.


- Ovo nije takmičenje, već viteško plivanje za časni krst koje se održava na Krstovdan. Ovo sve radimo iz srca već dvadeset i pet godina. Kad to kažem, četvrt veka zvuči mnogo, ali za Boga je jedan dan kao i hiljadu godina i hiljadu godina kao jedan dan. Prema tome, ne postoji vreme. Mi smo stalno tu na poziv naših predaka. Mi upravo stojimo ispod zamka despota Stefana Lazarevića, na pristaništu njegovog srednjovekovnog Beograda, odakle su pristajali brodovi iz Dubrovnika, Crne Gore i Carigrada. Tad je Beograd bio centar Evrope. Mi smo bili na vrhuncu kulture i vojinstva. Naša misija je da vratimo tu Srbiju pre svega u svesti najmlađih, pa onda i njihovih roditelja - rekao je naš sagovornik.


Svako ko želi da bude deo ovog skupa i učestvuje, uvek je dobrodošao.


- Imamo našu ekipu vitezova koji plivaju redovno, ali sa nama vole da plivaju i pripanici mup-a. Tu su predstavnici policijske brigade, žandarmerije, ali i momci sa različitih fakulteta. To su ljudi koji vole ovo što radimo, koji su nam simpatizeri i koji imaju potrebu da na Krstovdan plivaju sa nama - rekao je gospodin Zoran.


Organizator je ponosan na to kako je sve proteklo. Suština je u plivanju, a ne u takmičenju. Svi učesnici zajedno plivaju i zajedno vade krst iz reke.


- Oseća se duh sabornosti i ljubavi koji nose svi ovi momci koji su postili božićni post. To su čiste duše koje se trude da budu dostojne svojih predaka. Danas je jako velika zamka takmičiti se na ovaj dan zato što se onda gubi blagodet. Gubi se smisao celog događaja. Na današnji dan je kršten Gospod. Ako na taj dan ne razumemo zašto smo oko njega, zašto smo onda došli? Ako se neko ovde takmiči da bude prvi, on ne zna zašto je došao. Egoizam i individualizam su već dovoljno jaki u Srbiji i oni nas zapravo i vuku ka dnu. Mi moramo da se vratimo sabornosti i zajedništvu i da znamo ko je na kom položaju i da svi zajedno idemo ka cilju. Tek onda ćemo biti nepobedivi. To je viteštvo. To je ona Srbija koju mi želimo da vratimo, to je Srbija naših predaka - istakao je Zoran Haži Mrženović.


U razgovoru sa plivačima saznali smo šta za njih predstavlja ova manifestacija. Da li se nakon izlaska iz reke zaista osećaju kao vitezovi?


- Samo nastojim da budem vitez, makar kroz ovaj čin. U svom ovom haosu u kome živimo i u ovom čudnom sistemu vrednosti želimo da otmemo makar deo onog vremena i vratimo se korenima naših predaka koji su uspostavili sve ovo. Pokušavamo da barem malo budemo dostojni njih kroz ovaj simbolični čin. U vodi sam se osećao kao da bijem bitku, a kada sam izašao, osećao sam kao da sam dobio bitku - sa osmehom kaže Nikola Stanković.

Brojna publika okupila se danas na Kalemegdanu kako bi uživo ispratila ovaj simbolični događaj. Među okupljenima bilo je i dece, a evo šta je petogodišnja Aleksija Miketić rekla o svom favoritu:


- Bilo mi je prelepo. Uživala sam. Ranije sam dolazila kada sam bila beba, sa tatom i mamom. Danas mi je bilo zanimljivo sa vitezovima. Navijala sam za tatinog druga - rekla je Aleksija.


Svako ko želi da učestvuje u plivanju za časni krst ima pravo da se prijavi. Nisu važne ni godine ni pol, već samo dobra volja i želja za zajedništvom. Iako u manjini, sve žene koje osećaju potrebu, dobrodošle su da učestvuju.


- Svaka žena zna gde joj je mesto, a to je da bude pored pravog viteza. Nažalost, danas se izgubio pojam muškog i ženskog. Mi volimo svaku lepu dušu u obliku žene. Svako je pozvan kod nas da pliva, a žene su nadahnuće svakom pravom vitezu. Ona je u stvari muza. Kod nas nema diskriminacije - istakao je organizator.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija