• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

19.03.2023

11:00

POČINJU DANI KOMEDIJE! Lanetu posthumno Zlatni ćuran, a ove predstave su u trci za nagrade!

printscreen/TVIN

Podkast

POČINJU DANI KOMEDIJE! Lanetu posthumno Zlatni ćuran, a ove predstave su u trci za nagrade!

Podeli vest

Nakon tri godine pauze pozorišni festival “Dani komedije” vraća se na velika vrata. Od 20. do 27. marta u Kulturnom centru Jagodina, posetioci će imati priliku da pogledaju čak sedam komada.

 

Umetnički direktor festivala Nebojša Bradić ističe da su kriterijumi izbora predstava za 49. po redu Dane komedije podrazumevali kritički angažman, profesionalizam i celovitost scenskog izraza. Ovaj odabir karakterišu pažljiva rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i adekvatna produkcijska angažovanost.

- Komedija je živa stvar koja se menja u vremenu i proizvodi se u vremenu. U budućim selekcijama nećemo imati ograničenje da neke predstave koje su izašle u pretprošloj sezoni ne budu obuhvaćene selekcijom. Dobra komedija koja živi uvek može da bude deo onog što je interesovanje festivala “Dani komedije”, koliko i publike. Upravo takva jedna predstava koja je opstala jeste “Tartif” (Igor Vuk Torbica) Narodno pozorište Sombor, i ima posebno mesto na ovogodišnjem repertoaru – kaže Nebojša Bradić.

Foto: printscreen/TVIN

“Ubistvo u Orijent ekspresu"

Predstava koja otvara ovogodišnji festival “Dani komedije” je “Ubistvo u Orijent ekspresu" Pozorišta "Boško Buha". Na repertoaru će se naći i sledeće predstave: Čista kuća" (režija Andrea Pjević) Atelje 212, "Ibi the Great" (Andraš Urban) Narodno pozorište Sombor, "Sitnice koje život znače" (Andrej Nosov) u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEOART-a i Centra za kulturu Tivat, "Neki to vole vruće" (Aleksandar Marinković) Narodno pozorište Niš, "Bladi mun" (Ana Đorđević) Crnogorsko narodno pozorište i "Terapija" (Olivera Đorđević) Regionalno pozorište Novi Pazar.

Foto: printscreen/TVIN

"Neki to vole vruće"

I na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene nagrade.

- Biće dodeljene sve nagrade. Za životno delo, posthumno će biti nagrađen glumac Milan Lane Gutović. Trudićemo se da u narednim godinama razvijamo taj regionalni karakter festivala i da komedija, koja živi u ovom vremenu, ima mnogo toga da kaže – ističe selektor festivala “Dani komedije”.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija