• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

28.08.2023

17:00

Alarmantna upozorenja lekara u emisiji "Doktor Informer"! Deca u Srbiji sve kasnije progovaraju

printscreen

Live TV

Alarmantna upozorenja lekara u emisiji "Doktor Informer"! Deca u Srbiji sve kasnije progovaraju

Podeli vest

U novoj epizodi emisije "Dr Informer" ugostili smo master logopeda Marijanu Mirković i dečijeg psihologa Branku Tišmu sa kojima smo razgovarali o problemima govora kod dece. Svoje iskustvo kao roditelj sa gledaocima je podelio i naš kolega, urednik političke rubrike Milan Dobromirović.

Deca u Srbiji u poslednje vreme sve kasnije progovaraju, pa su zato logopedske ordinacije prepune mališana od dve ili tri godine koja još nisu progovorila ni reč!
To je, kažu lekari, posledica preterane upotrebe tehnologije što kasnije može da utiče na sposobnost čitanja i pisanja čak i tokom celog školovanja.

Master logoped Marijana Mirković kaže da probleme u govoru možemo primetiti još od malena.

- Kod bebe možemo prepoznati odstupanja već sa nekoliko meseci - kako dete reaguje na majčin glas, kako reaguje na zvučne nadržaje u okruženju, da li pruža ruke prema osobi, kako reaguje na ljude iz okoline... Prva reč se javlja između 10. i 12. meseca i to ona reč koja se odnosi na prve pojmove kao što su mama, tata, baba ili deda... Roditelji već tada moraju da primete da nešto nije u redu i da se na vreme jave stručnjaku - ističe Mirković.

Sa njom je saglasna i dečiji psiholog Branka Tišma. Prema njenim rečima, roditelji danas teško prihvataju da im dete ima problem.

- Ne žele to da vide. Čekaju da im neko drugi to kaže, ali vi morate da znate svoje dete i šta je najbolje za njega. Sa decom se mora baviti, moramo da im se posvetimo, da im pružimo emociju, da sa njima razgovaramo, idemo u šetnju. Ne smemo zaboraviti i njihovu potrebu da se igraju - napominje Tišma. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija