NAPRAVITE NAJUKUSNIJI DOMAĆI AJVAR BEZ KONZERVANSA NA STARINSKI NAČIN! Provereno dobar recept!
Podeli vest
Osnovni recept za ajvar je jedan ali, kao što i svako ko ajvar i sam pravi zna vrlo dobro, varijacija, malih i velikih tajni kako se ajvar priprema ima nebrojeno mnogo.
Skoro pune tri decenije je prošlo od kada je pevačka legenda i veliki boem Toma Zdravković napustio ovaj svet, a sa njim sve svoje ljubavi, pa i poroke.
30.09.2020
18:08
Ono što razlikuje prosečan od najboljeg ajvara jesu najkvalitetniji prirodni sastojci, dobro poznavanje procesa pripreme i veliko iskustvo da se dugim kuvanjem na niskoj temperaturi dobije prava tekstura i ukus. Upravo zato se ovi recepti ljubomorno čuvaju i prenose sa generacije na generaciju, kao pravo malo porodično blago.
Sastojci:
4kg kvalitetne i zrele slatke crvene paprike, najbolje Kurtovske kapije
2dl suncokretovog ulja
1-2 kašike vinskog sirćeta
so po ukusu
Priprema:
Operite i osušite paprike, pa ih ispecite na roštilju na tihoj vatri dok ne pocrne i potpuno ne omekšaju.
Pečene paprike stavite u poklopljeni sud i držite ga na toplom mestu kako bi se paprike uparile i lakše oljuštile. Za pikantnu verziju dodajte i ljute papričice po ukusu.
Postoji više načina kako da što lakše oljuštite paprike. Jedan od njih je da pečene paprike potopite u ledenu vodu u koju ste dodali i kockice leda, ova procedura brzo skida kožicu sa paprike, ali je u isto vreme natapa vodom pa će paprike zahtevati duže ceđenje. Drugi način jeste da ostavite paprike neko vreme na toplom u poklopljenom sudu u koji ste ih ređali tokom pečenja kako bi se potparile tako da se lakše oljušte. Kada se oljušte, paprike očistiti i od peteljki i semenki.
Za koji god način ljuštenja paprike da se odlučite, nakon ljuštenja paprike moraju dobro da se ocede od vode. Najbolje je ostaviti ih preko noći uvijene u gazu okačenu da visi kako bi se sva tečnost iz paprika dobro ocedila.
Očišćene i oceđene paprike sitno iseći i staviti u pliću široku šerpu za kuvanje koju ste prethodno podmazali uljem. Ostatkom ulja preliti paprike u šerpi i ostaviti dvadesetak minuta da paprike upiju ulje.
Počnite sa zagrevanjem i kada počne da ključa smanjite temperaturu tek koliko da ajvar može da krčka uz stalno mešanje da ne zagori. U zavisnosti od količine koju spremate ovaj korak može da traje 3 i više sati, a ajvar je gotov kada sva tečnost ispari, a masa postane gusta i ujednačena.
Pred kraj kuvanja dodajte sirće i so po ukusu.
Gotov ajvar sipajte u prethodno sterilisane staklene tegle i stavite ih u rernu zagrejanu na 200C i zapecite 10tak minuta. Zatim nalijte uljem da sprečite kontakt vazduha i ajvara, zatvorite ih poklopcem, položite ih naopako tako da stoje na poklopcu i ostavite na toplom da se polako hlade, najbolje umotane u ćebe tokom sledećih 36 do 48h. Ohlađene tegle čuvajte na mračnom i hladnom mestu, najbolje u ostavi gde mogu da stoje oko šest meseci, a otvorene u frižideru.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Skoro pune tri decenije je prošlo od kada je pevačka legenda i veliki boem Toma Zdravković napustio ovaj svet, a sa njim sve svoje ljubavi, pa i poroke.
Na društvenim mrežama među blokaderima, kruži video, najverovatnije napravljen veštačkom inteligencijom, koji prikazuje razgovor blokadera o tome kako će zapaliti Vučića.
Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov ocenio je da je legitimno da se razmatra ideja promene u organizaciji tužilaštva i beogradskih osnovnih sudova, koju je najavio predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Uglješa Mrdić, navodeći da najčešće rešenje jeste da postoji sud i tužilaštvo koji prate jedni druge.
Policijska uprava za grad Beograd ističe da su neistiniti navodi koji su se pojavili u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, a u kojima se tvrdi da su policijski službenici Policijske stanice Palilula, Policijske uprave za grad Beograd, odbili da obezbeđuju prostor Pionirskog parka, gde se održava prijavljeno javno okupljanje.
Vladika Heruvim poručio je da su očuvanje vere, identiteta i zajedništva Srba u Hrvatskoj, kao i rad fondacije Sveta Petka na podršci deci, kulturi i crkvenom životu, ključni za opstanak naroda i njegovo mirno, složno i dostojanstveno napredovanje.
Upozorenja na prevare koje stižu putem SMS poruka ili e mejlova, objavljivana su više puta u sredstvima javnog informisanja, ali prevaranti ne odustaju!
Dan nakon stravičnog zločina koji je juče otkriven u Čačku u Ulici Ratka Mitrovića, javnost je i dalje u šoku. V.Č.(47) nožem je usmrtio svoje roditelje majku M.Č. (71) i oca N.Č. (79), nakon cega je sebi oduzeo život.
Policija je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, raspisala potragu za Nenadom Alajbegovićem (44), zvanim Alibeg, koji je sinoć oko 21 sat bio u društvu N. K. (30) koji je ranjen sa osam metaka u poznatom novobeogradskom restoranu.
Francuski predsednik Emanuel Makron zapretio je uvođenjem tarifa Kini u narednim mesecima, ukoliko Peking ne smanji trgovinski deficit sa Evropskom unijom, prenose danas francuski mediji.
Osuđenik Albanac uspeo je da pobegne iz zatvora u Milanu tako što je izveo bekstvo u filmskom stilu, vezavši čaršave za rešetke na prozoru ćelije, prenose danas italijanski mediji.
Donald Tramp Mlađi izjavio je na forumu u Dohi da ukrajinske vlasti šalju „siromašne seljake“ na front, dok su bogataši, kako tvrdi, odavno napustili zemlju.
Kineski vojni avioni dva puta su usmerili radar za navođenje oružja na japanske F-15 jugoistočno od Okinave, izjavio je ministar odbrane Šindžiro Koizumi.
Reper Šon Didi Kombs poznatiji kao Paf Dedi pobesne je zbog dokumentarca o njemu koji je njegov kolega 50 cent producirao za platformu Netfliks zbog čega mu je poslao bizaran poklon.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Posne pihtije su tradicionalno jelo koje se najčešće priprema tokom posta ili kada želimo laganiju, ali i dalje bogatu i ukusnu varijantu klasičnih pihtija.
Starleta Aleksandra Subotić objavila je putem Instagrama fotografiju iz izlaska sa svojim suprugom Predragom Pecom Raspopovićem, ali i fudbalerom Nejmarom.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar