• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

30.09.2020

20:58

NAPRAVITE NAJUKUSNIJI DOMAĆI AJVAR BEZ KONZERVANSA NA STARINSKI NAČIN! Provereno dobar recept!

Live TV

NAPRAVITE NAJUKUSNIJI DOMAĆI AJVAR BEZ KONZERVANSA NA STARINSKI NAČIN! Provereno dobar recept!

Podeli vest

Osnovni recept za ajvar je jedan ali, kao što i svako ko ajvar i sam pravi zna vrlo dobro, varijacija, malih i velikih tajni kako se ajvar priprema ima nebrojeno mnogo.

 

Ono što razlikuje prosečan od najboljeg ajvara jesu najkvalitetniji prirodni sastojci, dobro poznavanje procesa pripreme i veliko iskustvo da se dugim kuvanjem na niskoj temperaturi dobije prava tekstura i ukus. Upravo zato se ovi recepti ljubomorno čuvaju i prenose sa generacije na generaciju, kao pravo malo porodično blago.

Sastojci:

4kg kvalitetne i zrele slatke crvene paprike, najbolje Kurtovske kapije

2dl suncokretovog ulja

1-2 kašike vinskog sirćeta

so po ukusu

Priprema:

Operite i osušite paprike, pa ih ispecite na roštilju na tihoj vatri dok ne pocrne i potpuno ne omekšaju.

Pečene paprike stavite u poklopljeni sud i držite ga na toplom mestu kako bi se paprike  uparile i lakše oljuštile. Za pikantnu verziju dodajte i ljute papričice po ukusu.

Postoji više načina kako da što lakše oljuštite paprike. Jedan od njih je da pečene paprike potopite u ledenu vodu u koju ste dodali i kockice leda, ova procedura brzo skida kožicu sa paprike, ali je u isto vreme natapa vodom pa će paprike zahtevati duže ceđenje. Drugi način jeste da ostavite paprike neko vreme na toplom u poklopljenom sudu u koji ste ih ređali tokom pečenja kako bi se potparile tako da se lakše oljušte. Kada se oljušte, paprike očistiti i od peteljki i semenki.

Za koji god način ljuštenja paprike da se odlučite, nakon ljuštenja paprike moraju dobro da se ocede od vode. Najbolje je ostaviti ih preko noći uvijene u gazu okačenu da visi kako bi se sva tečnost iz paprika dobro ocedila.

Očišćene i oceđene paprike sitno iseći i staviti u pliću široku šerpu za kuvanje koju ste prethodno podmazali uljem. Ostatkom ulja preliti paprike u šerpi i ostaviti dvadesetak minuta da paprike upiju ulje.

Počnite sa zagrevanjem i kada počne da ključa smanjite temperaturu tek koliko da ajvar može da krčka uz stalno mešanje da ne zagori. U zavisnosti od količine koju spremate ovaj korak može da traje 3 i više sati, a ajvar je gotov kada sva tečnost ispari, a masa postane gusta i ujednačena.

Pred kraj kuvanja dodajte sirće i so po ukusu.

Gotov ajvar sipajte u prethodno sterilisane staklene tegle i stavite ih u rernu zagrejanu na 200C i zapecite 10tak minuta. Zatim nalijte uljem da sprečite kontakt vazduha i ajvara, zatvorite ih poklopcem, položite ih naopako tako da stoje na poklopcu i ostavite na toplom da se polako hlade, najbolje umotane u ćebe tokom sledećih 36 do 48h. Ohlađene tegle čuvajte na mračnom i hladnom mestu, najbolje u ostavi gde mogu da stoje oko šest meseci, a otvorene u frižideru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Saznajemo! Evo šta čeka Zgorku Dolovac nakon izmene zakona
Politika

Saznajemo! Evo šta čeka Zgorku Dolovac nakon izmene zakona

Izmene tužilačkih zakona koje je danas predsedniku Narodne skupštine, pored ostalih, podneo predsednik Odbora za pravosuđe, državnu i lokalnu samoupravu Uglješa Mrdić praktično razvlašćuju Vrhovnog javnog tužioca od donošenja nekoliko važnih odluka koje se odnose na organizaciju rada u tužilaštvu.

22.12.2025

13:51

Opet svađa u SPO: "Predsednik SPO za Austriju nije pozvan na sednicu u Beogradu, što ukazuje na grubo kršenje najvišeg stranačkog akta"
Politika

Opet svađa u SPO: "Predsednik SPO za Austriju nije pozvan na sednicu u Beogradu, što ukazuje na grubo kršenje najvišeg stranačkog akta"

Izražavamo svoj najoštriji protest protiv odluka takozvanog Glavnog odbora SPO koji se, tobože, sastao 13. decembra u Beogradu. Iako Statut SPO u članu 79 kaže da organizacije SPO za pojedine države u inostranstvu imaju status okružnih organizacija, predsednik SPO za Austriju nije bio pozvan na sednicu u Beogradu, što ukazuje na grubo kršenje najvišeg stranačkog akta.

22.12.2025

12:40

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Uhapšen Milutin Simović!
Region

Uhapšen Milutin Simović!

Bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutin Simović uhapšen je jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

22.12.2025

09:41

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set