• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Društvene mreže

08.11.2021

22:15

KADA ČUJETE OVO, NEĆETE IH VIŠE NIKADA STAVITI U USTA! Nezaobilazan afrodizijak rimskih orgija!

Live TV

KADA ČUJETE OVO, NEĆETE IH VIŠE NIKADA STAVITI U USTA! Nezaobilazan afrodizijak rimskih orgija!

Podeli vest

Kazanova, verovatno najpoznatiji ljubavnik u istoriji, navodno je svakog jutra jeo po 50 ostriga za doručak

Ostrige se koriste u ishrani već više od 2000 godina. Rimljani su toliko cenili ova fascinantna morska stvorenja, da su ih donosili iz udaljenih krajeva kako bi ih uzgajali u zaštićenim uvalama. Danas su ostrige najvažniji morski plodovi u kategoriji luksuzne hrane i nabavljaju se iz ogromnih uzgajališta koja se nalaze u plitkim priobalnim vodama Atlantika, Pacifika ili Mediterana.

Žive ostrige su one sa čvrsto zatvorenom ljušturom. Ostrige sa samo malo otvorenim ljušturama su već mrtve. Iako to zvuči veoma grubo i okrutno, mnogo je bolje da ih pojedete žive, to  jest direktno iz ljuske. Ukoliko biste ih pojeli kad uginu, mogli biste da se razbolite, jer tada mogu sadržati bakterije koje su štetne po ljude. U tom slučaju, moguće je doci i do simptoma sličnih groznici, povraćanju i dijareji. Zato je važno da uvek pregledate spoj ostrige, pre nego što je otvorite.

Otvaranje ostrige zahteva snagu, tehniku i profesionalnu opremu, u suprotnom postoji veliki rizik od ozbiljnih povreda. Od opreme su vam potrebni: poseban nož za otvaranje ostrige i čelična mrežasta rukavica koja štiti ruku koja drži školjku. Ostriga se otvara razbijanjem ljušture i sečenjem mišića koji drže školjku zatvorenom.

Kada onda ostriga umire? Najverovatnije je da se to dogodi kad se ostrige šokiraju, pre nego kad ih sažvaćemo ili progutamo.

Kada se služe, ostrige se slože na tanjir uvek dobro rashlađene. Idealna temperatura je između 8 i 12 stepeni. Ne sme da se dozvoli da se ostrige zagreju do sobne temperature. Ostriga može da se začini solju, biberom i sa malo limuna kako bi se istakao njen ukus. Klasičan način uživanja u svežim ostrigama jeste da se posrču iz ljušture.

Pogledajte:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Najnoviji proračuni izbacili Zvezdu iz plej-ofa Evrolige! Partizan više nema nikakve šanse! (FOTO)
Košarka

Najnoviji proračuni izbacili Zvezdu iz plej-ofa Evrolige! Partizan više nema nikakve šanse! (FOTO)

Dva kola pre kraja regularnog dela Evrolige, superkompjuter je izračunao šanse Partizana i Crvene zvezde za plasman u doigravanje, i rezultati nisu ohrabrujući za crno-bele. Partizan je, posle poraza od Bajerna (89:74) gotovo otpisan iz trke za plej-in sa samo 16,5% šansi, dok Zvezda ima 80,9% verovatnoće da bude među deset najboljih, ali joj se ne prognozira visok plasman.

29.03.2025

15:20

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set