• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

23.03.2022

10:02

IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Ovo zanimanje jedno je od najtraženijih i najplaćenih u našoj zamlji, ali i inostranstvu!

printscreen

Live TV

IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Ovo zanimanje jedno je od najtraženijih i najplaćenih u našoj zamlji, ali i inostranstvu!

Podeli vest

O svim prednostima i manama kuvarskog zanata razgovarali smo sa jedim od najuspešnijih mladih kuvara u prestonici - Markom Komadinom. Kada volite ono što radite, ništa vam ne pada teško, poručuje on!

Bez dobrog alata nema zanata, a bez dobrog kuvara nema ukusnog jela. Da bi neko postao vrhunski kulinar, potrebno je strpljenje, vreme, a više od svega mnogo ljubavi i volje za učenjem i usavršavanjem. Za dvadesetšestogodišnjeg Marka Komadinu kažu da je jedan od najboljih u svom poslu, a on tvrdi kako je od malih nogu znao čime će se baviti kad kad poraste. 
 

- Još dok sam bio sa bakom i mamom, stalno sam se motao po kuhinji i tako se rodila ljubav. Već u osnovnoj školi ja sam bio jedini koji je znao da će, kad poraste, da bude kuvar. Od malena imam ljubav prema hrani zato što volim da jedem, da probam nove namirnice i uvek mi je to bilo zanimljivo.

Kuvari se već duže vreme nalaze na listi deficitarnih zanimanja, a potražnja za njima u našoj zemlji, ali i u svetu je velika. Verovali ili ne, na kuvarski smer u srednjoj ugostiteljsko - turističkoj školi primaju se samo odlikaši, otkriva nam ovaj mladi kuvar koji je našao posao i počeo da uči zanat već na trećoj godini.

Foto: printscreen

Ima posla ko hoće da radi

- Još u srednjoj školi primetili su me kao nekog ko je bio aktivan, ko se trudio i ponudili su mi članstvo u Junior chef klubu. Oni su mi omugućili da obiđem 3 svetska takmičenja, odnosno dve olimpijade i jedno svetsko takmičenje u Luksemburgu i Štutgartu. Na poslednjem takmičenju bio sam kapiten. Doneli smo skoro 15 medalja sa tih takmičenja kao reprezentacija Srbije i predsavljali smo našu zemlju nabolje što smo mogli.

Na pitanje šta najviše voli da kuva, Marko odgovara da su to specijaliteti italijaske i francuske kuhinje, hrana koja je lagana, puna ukusa i boja, a da pojede voli sve što mu drugi pripreme. Otkriva nam da domaću kuhinju preferiraju stranci koji posećuju Beogerad.

- Stranci naviše naručuju stvari koje ne mogu nigde da pojedu sem u Srbiji kao što su jagnjetina, kajmak... Mi se trudimo da im kroz moderne tehnike prikažemo te ukuse naših domaćih jela. Naši ljudi vole da jedu isto što i stranci, ali vole i da eksperimentišu. U Srbiji napreduje gastronimija, ljudi se obrazuju i postaju otovreniji da probaju nove ukuse sve češće. 

Za svoje kolege kuvare ima samo reči hvale i navodi kako su Srbi veoma cenjeni svuda u svetu kada je reč o toj profesiji.


- Srpski kuvari su jako vredni i radni, kreativni i požrtvovani za posao. Imao dosta ljudi koji se trude da unaprede našu gastronomiju kako bismo dostigli svetski nivo. 

Put Marka Komadine nije bio lak i zahtevao je dosta odricanja. Iako je uložio mnogo truda i rada, kaže da je vredelo i da se kroz ljubav prema poslu sve ono teško zanemari. Plan mu je da ostane u Srbiji jer smatra da ova zemlja ima dosta potencijala kada je gastoronimija u pitanu, a najveća želja mu je da jednog dana postane vlasnik svog resorana i nastavi da širi znanje mlađim genaracijama kuvara.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set