KAD MILA IZBUŠI... MUŠKARCI GLEDAJU I NE MOGU DA SE NAČUDE! Taj alat ne zna da koristi 90 odsto njih!
Podeli vest
U Srbiji, zemlji u kojoj su poslovi i dalje podeljeni na muške i ženske, postoji neobična mlada žena koja se bavi jednim takvim "tipičnim muškim poslom" - reparacijom i redizajnom nameštaja, izradom unikatnih predmeta od drveta, reciklažom i restauracijom
O svim prednostima i manama kuvarskog zanata razgovarali smo sa jedim od najuspešnijih mladih kuvara u prestonici - Markom Komadinom. Kada volite ono što radite, ništa vam ne pada teško, poručuje on!
23.03.2022
10:02
Mila Rosić (37) odlično barata bušilicom, stolarskim alatom i šmirglom u svojoj radionici na uglu Ugrinovačke i Tršćanske ulice u Zemunu, a svoj brend potpisuje sa "Dve stolice i majstorice". Ona sa puno ljubavi od bilo kog parčeta drveta može da napravi čudo, a veoma uspešno, kao čarobnim štapićem, oživljava stari nameštaj i pravi je majstor da starim predmetima da novi sjaj! Njen zanat, kao takav, zahteva mnogo žrtvovanja, vremena i posvećenosti.
- Ovaj posao sam počela da radim kao hobi, tako što sam prvo sa prijateljicom iz srednje škole počela da sređujem njene stvari po kući, a zatim svoje. Nakon kratkog vremena počela sam da uređujem nameštaj rodbini i prijateljima. Onda sam shvatila da mi to dobro ide i da u rukama imam potencijalni posao. Godinu dana sam usavršavala zanat i zatim počela da radim - priča Mila.
Foto: Inofrmer.rs
Ona objašnjava da svoj zanat bazira na resauraciji, reparaciji i redizajnu starog nameštaja i da kada u njenu radionicu dođe stara trpezarijska stolica, ona je prvo rastavi i detaljno išmirgla sve delove. Nakon tog koraka ona je ponovo sastavlja i farba a onda joj daje svoj umetnički pečat.
Nemaštaj sa pričom
Mila Rosić kaže da njene mušterije obično donose stari nameštaj "sa pričom" koji neće da bace jer je kvalitetne izrade, sentimentalno su vezani za njih i teško im je da pronađu nov, istog kvaliteta. Njen posao je da takvim predmetima vrati sjaj i udahne im novu dušu.
- Trudim se da vratim prvobitan sjaj komada koji obrađujemo, kao i da ostavimo lični dizajnerski pečat. S druge strane, kupac može sebi da omogući komad nameštaja sa unikatnom vrednošću i adekvatnom namenom i upotrebom. Nameštaj koji se ranije proizvodio znatno je kvalitetniji od industrijskog koji je danas u ponudi. Radio se ručno i od punog drveta. U meni se zbog toga i javila želja da oživim taj princip, da radim na očuvanju tradicije - objašnjava Sanja.
Foto: Inofrmer.rs
Ona dodaje da je veoma važno da čuvamo zanate koji polako izumiru u Srbiji:
- Ono što sam primetila kod ovog mog zanata jeste da se stare zanatlije penzionišu i da dolazi do smene generacije. Bitno je da upravo od njih, pravih majstora učimo ovaj posao koji nije nimalo lak. Ono što je najvažnije, ako želite da se bavite zanatima, jeste da mnogo volite ono čime se bavite i da to radiite profesionalno, bez obzira da li si muškarac ili žena - kaže Mila.
Foto: Inofrmer.rs
Naša majstorica je sa puno entuzijazma poslala i poruku budućim preduzetnicima da i oni hrabro započnu svoj biznis, ali i da se vrate tradici, jer je zanat zlatan.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
O svim prednostima i manama kuvarskog zanata razgovarali smo sa jedim od najuspešnijih mladih kuvara u prestonici - Markom Komadinom. Kada volite ono što radite, ništa vam ne pada teško, poručuje on!
Policijska uprava za grad Beograd saopštava da su 5. decembra, u Beogradu, od 11.50 do 12.08 časova uspostavljene neprijavljene blokade na 18 lokacija, od čega je na 17 lokacija bio blokiran saobraćaj.
Promenu strategije nacionalne bezbednosti administracije američkog predsednika Donalda Trampa, koja više ne naziva Rusiju "direktnom pretnjom" i čak poziva na saradnju sa Moskvom u oblasti strateške stabilnosti, Kremlj smatra pozitivnim korakom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Nakon što je izbegla skupštinski odbor za pravosuđe koji je ocenjivao njen petogodišnji rad, Vrhovna javna tužiteljka, Zagorka Dolovac je sutradan spremno otputovala u Hag.
Milivoj Bešlin, blokader koji tvrdi da su Srbi genocidni, prestavio je Vojvodinu kao nezavisnu državu, a potom predsednika Srbije Alekdandra Vučića uporedio sa Adolfom Hitlerom.
Zagorka Dolovac je privatno i bez odobrenja nadležnog organa, Vlade, zaključila međunarodna dokumenta kojima preuzima i nameće obavezu javnim tužilaštvima u Srbiji da se, bez ikakve kontrole, stave na raspolaganje inostranim službama.
Ispovest Marije Radivojević, majke dečaka Vuka (13) kog je grupa vršnjaka zlostavljala na ulici uz povike da je "ćaci", šokirala je i rasplakala Srbiju.
Poslednjih nedelja mnogi građani Srbije su zatražili pomoć lekara zbog temperature iznad 39 stepeni, bola u grlu i mišićima i opšte malaksalosti, ali i kombinacije nekoliko zaraza, zbog čega, lekari misle, da je virus mutirao.
U susret novogodišnjim i božićnim praznicima većina Srba uveliko planira svoje zimovanje, a sudeći po popunjenim kapacitetima u našoj državi, čini se da najpre biraju domaće planine.
U Srbiji danas oblačno i hladno, mestimično sa kišom, na visokim planinama kratkotrajno i sa slabim snegom, i s najnižom temperaturom od tri do šest, a najvišom od sedam do 10 stepeni.
U jednom restoranu na Novom Beogradu, sinoć je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Policija u Beogradu, sinoć je uhapsila Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), za kojima su bile raspisane međunarodne poternice NCB Interpola Podgorica.
Jelena J. (22) sa Zlatibora preminula je juče u 10.40 časova u Beogradu, nakon što se mesec dana borila za život, posle naizgled rutinske operacije vađenja umnjaka u jednoj stomatološkoj klinici u Užicu.
Sinoć oko 21 čas u poznatom restoranu na Novom Beogradu upucan je navijač Partizana N.K. (30) dok je sedeo za stolom sa bivšim vođom navijačke grupe "Zabranjeni" Nenadom Alajbegovićem Alibegom.
Holandiji preti još jedan talas starenja populacije, a najnovija predviđanja ukazuju da bi do kraja ovog veka broj stanovnika mogao da padne ispod 10 miliona, ukoliko se nastavi pad stope nataliteta, prenose danas lokalni mediji.
Glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, poručio je za Skaj njuz da je predaja ukrajinske teritorije neprihvatljiva i da se Ukrajina upravo zato bori.
Kineski vojni avioni su u subotu usmerili radar na borbene avione japanskih Snaga za samoodbranu (SDF) jugoistočno od glavnog ostrva Okinave, izjavio je danas japanski ministar odbrane Šindžiro Koizumi.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Na svom Instagram profilu, popularni lekar i nutricionista dr Poma nedavno je objavio listu ulja za koja smatra da su najzdravijim izborima u ishrani. Istakao je tri namirnice: goveđi loj, ulje oraha makadamije i kokosovo ulje.
Nikolina Kovačević, koja je pre tranzicije bila poznata kao Njegoš, otvoreno govori o tome koliko je pogađaju negativni komentari upućeni trans osobama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar