KRALJICE AJVARA OTKRILE TAJNU RECEPTURU "SRPSKOG KAVIJARA"! Od 30 hiljada tegli njihove su najbolje!
Podeli vest
Završeno finale devete sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balakanu „Izađi mi na teglu“. Dvadeset ekipa ukrstilo varjače u borbi za najbolji ajvar.
Sunčica Jović, potpredsednica Mikološko-gljivarskog saveza Srbije , objašnjava kako dolazi do trovanja gljivama, na koji način organizam reaguje na njih i kako razlikovati otrovne od jestivih.
07.10.2022
11:00
Finale devete sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balakanu „Izađi mi na teglu“ održano je u Beogradu, gde se okupilo dvadeset takmičarskih ekipa najboljih ajvar-majstora, ponosnih nosioca pobedničkih recepata od severa do juga Srbije. Opremljeni čeličnom voljom i zdravim takmičarskim duhom, pobednici kvalifikacionih takmičenja su još jednom „izašli na teglu“ i u istinskom megdanu varjačama pokazali ko je najbolji ajvar majstor u Srbiji za 2022. godinu.
Foto: printscreen/TVIN
Izađi mi na teglu
- Deveta sezona je za nama. Zaista sjajne ekipe, kreativno osmišljeni štandovi. Mnogo su se potrudili da dočaraju grad iz kojeg dolaze. Ove godine smo ajvarom napunili više od trideset hiljada tegli, a oko devet tona paprika se utroši na jednom Karavanu. Možemo da se pohvalimo da smo za sve ove godine prešli kolometražu jednaku tri obima zemaljske kugle - kaže Ljiljana Vukotić, organizator karavana “Izađi mi na teglu”.
Foto: printscreen/TVIN
U okviru celodnevne manifestacije posetioci su imali prilike da vide kako se pravi “srpski kavijar” a mi smo malo umešali prste i od takmičara ukrali pokoju caku.
Ispred ekipe "Će bude" iz Aleksinca, Nadica nam je otkrila koja paprika je najbolja za pravljenje ajvara.
- Najbolja je domaća paprika - ajvarka. Ona ne sadrži mnogo vode. Kada paprika bude skroz mekana, onda znajte da je gotova i ne treba više da se peče. Nakon toga se stavlja u plastične kese da malo odstoji kako bi kasnije mogli lakše da je ljuštimo. Posle toga se melje ili cepka, pa se stavlja da se prži. Kada je reč o dodacima, uglavnom stavljamo ulje i so, ali ima još tu neki sastojaka, ali to je naša mala tajna - kaže Nadica iz Aleksinca.
Foto: printscreen/TVIN
EkipA "Će bude" iz Aleksinca
Ljubica iz Zrenjanina ispred ekipe "Ljute papričice" nam je otkrila kako da znamo da je ajvar gotov.
- Po našoj recepturi ajvar mora dobro da se ukuva, a vreme pripreme zavisi od paprike. Ukoliko je paprika mesnatija i manje vodena, proces spremanja je dosta brzi. Međutim, ako je paprika vodnjikava, onda kuvanje ide sporije. Ajvar je gotov kada trag varjače ostaje na dnu šerpe - otkriva Ljubica iz Zrenjanina.
Foto: printscreen/TVIN
Ekipa "Ljute papričice" iz Zrenjanina
Ovogodišnji pobednici manifestacije "Izađi mi na teglu" je ekipa "Mlade nade juga" iz Vladičinog Hana. Drugo mesto pripalo je ekipi "Zeleno polje" iz Zrenjanina, dok je treće mesto zauzela ekipa "Živim život" iz Vladičinog Hana.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Sunčica Jović, potpredsednica Mikološko-gljivarskog saveza Srbije , objašnjava kako dolazi do trovanja gljivama, na koji način organizam reaguje na njih i kako razlikovati otrovne od jestivih.
Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević reagovao je na deo emisije Dan uživo na tajkunskoj N1 u kom su, verovali ili ne, voditeljka i njen sagovornik potvrdili najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će naredna 2026. godina biti najbolja za našu zemlju.
Povodom 9 meseci od kako su studenti koji žele da uče i koji se suprotstavljaju blokaderskom ludilu i teroru okupljeni u Pionirskom parku ili takozvanom Ćacilendu građanima koji ih podržavaju obratio se student Vladimir Balać.
Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, nakon što su preuzeli dužnost od albanskih gradonačelnika, u zgradama opština zatekli su katastrofalno stanje.
Blokader Petar Đurić, nakon što smo otkrili da se bahati na odmoru u lukusuznom hotelu Dubaiju i uživa u bazenu dok poziva narod da ustane protiv vlasti, nastavio je da širi opasnu mržnju prema novinarima koji su već dugo na meti blokadera.
Na naslovnoj strani "Hrvatskog tjednika" pojavila se skandalozna karikatura koja, čini se, prikazuje patrijarha SPC Porfirija sa krvavim nožem među zubima, uz poziv na veliki skup otpora "jugosrpskim fašistima".
Postoji sumnja da je Vrhovni javni tužilac Zagorka Dolovac obmanula javnost u Srbiji kada je tokom prošle sedmice u dva navrata iz Haga u Holandiji kroz saopštenja plasirala veliki uspeh u saradnji sa državama Eurojust-a uz potpisivanje sporazuma o saradnji.
Srbija je tokom 2024. godine izvezla ukupno 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara,od čega samo rakije - 2.981 tona, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Do kraja dana očekuje nas oblačno i kišno vreme, u određenim krajevima Srbije padaće i sneg, nakon čega se već 20. decembra očekuje dolazak fenomena "zver sa istoka" koji donosi drastičan pad temperature, ali i pravu oštru zimu.
Bivši sudija Osnovnog suda u Prištini, sada „ugledni“ advokat, Tom Gaši, izazvao je objavom na Fejsbuku veliko uznemerienje srpskog naroda
na Kosovu i Metohij
Više јavno tužilaštvo u Pančevu јe danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih državljana Kine L.X.G. (41), C.J.L. (38), oboјe bez priјavljenog boravišta u Republici Srbiјi, i W.T. (43), sa boravištem u Dolovu, zbog postoјanja osnova sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo otmica, a osumnjičeni W.T. i dva krivična dela silovanje.
Josip Oršuš (40), koga je policija tražila nakon ubistva i ranjavanja u naselju Sitnice na severu Hrvatske, uhapšen je u Sloveniji, saopštila je lokalna policija.
Ruski predsednik Vladimir Putin i specijalni američki izaslanik Stiv Vitkof odlično se razumeju i imali su istinski prijateljski razgovor početkom meseca u Moskvi, izjavio je sinoć pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.
Mnogo puta smo čuli da je rat u Ukrajini veoma isplativ za zapadne korporacije. Takvi zaključci mogu se izvesti čak i jednostavno na osnovu činjenica o vlasništvu globalnih investitora nad poljoprivrednim zemljištem na teritoriji Ukrajine.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Poznati kulinarski portal TasteAtlas svake godine objavljuje listu 100 najukusnijih svetskih kuhinja. Lista će obradovati sve gurmane, a srpska gastronomija zauzela je visoko mesto i zaista imamo razloga za ponos.
Zdravija, ali jednako ukusna, posna ruska salata predstavlja savršen spoj jednostavnih, ali složenih ukusa, čineći je nezaobilaznim delom svakog slavskog stola.
Brižit Makron, koja je godinama verna mirnim, neutralnim nijansama, ovoga puta odlučila je da unese malo drame u svoj izgled i time iznenadila i javnost i modne komentatore.
Pevač Slobodan Cobe Batjarević ispričao je detalje incidenta koji se dogodio njegovoj koleginici Katarini Živković, kada je obezbeđenje jurilo po kazinu.
Pevačica Ivana Selakov prisetila se studentskih dana sa pevačem Sašom Kovačevićem, te otkrila kako je među njima vladala velika ljubav i da su zajedno započeli karijeru.
Porodica i prijatelji pevača Džeja Ramadanovskog danas su posetili njegov grob, a od kolega sa estrade došli su samo pevačica Mina Kostić, Zoran Jagodić Rule i Acko Nezirović,
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar