• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

29.10.2022

09:40

NOĆAS PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Zbog ove promene mnogi će biti...

freepng/pexels

Live TV

NOĆAS PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Zbog ove promene mnogi će biti...

Podeli vest

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 30. oktobra, u tri sata ujutru pomeranjem kazaljki za jedan sat unazad

Ovu promenu će svako od nas drugačije osetiti, a doktorka Nada Macura kaže da u ponedeljak ujutru možemo samo da budemo pospani, da druge smetnje nećemo imati.

- Suština pomeranja sata je u tome da kada je tama, nama se spava. Primetili ste da već u 16 sati počinje da se smrkava, a u 18 časova je već mrak. Tada melatonin (hormon sna) polako, ali sigurno preuzima svoje vođstvo. Pored hroničnih bolesnika i starijih osoba, i ostali mogu osetiti neke promene. Čim nema sunca, čoveku se spava. Jedino se može javiti pospanost - kaže prim. dr Nada Macura.

Osim što ćete želeti da ujutru više vremena provedete izležavajući se u krevetu, ne treba da brinete da li će se u toku dana možada javiti neka vrtoglavica ili glavobolja. Jedino može doći do promene u krvnom pritisku.

- Neće biti mučnine, povraćanja, glavobolje, ali će biti pospanosti. Može doći I do pomeranja vrednosti arterijskog krvnog pritiska. Oko pola osam ujutru počinje njegov rast, kao što će u jutarnjim časovima doći do povećanja telesne temperature, jer ona u toku noći pada. Oni koji imaju problem sa nesanicom mogu biti u prednosti, jer ćemo imati manje sunca – kaže doktorka.

Foto: Shutterstock

 

Nekome će zbog vraćanja kazaljki za jedan sat unazad ipak trebati dva-tri dana za adaptaciju, dok će drugi bez problema nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

- Mislim da ćemo se vrlo brzo prilagoditi i ne treba praviti neku buru i oluju od tog događaja. Ništa se tu neće bitno desiti. Za dva-tri dana će i oni najtvrdokorniji koji se teško adaptiraju biti u stabilnoj formi – kaže Nada Macura.

Iskoristite ovo miholjsko leto, provodite što više vremena u prirodi i nećete ni osetiti prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17