• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

31.12.2022

16:30

PAZITE ŠTA JEDETE TOKOM PRAZNIKA! Pravilno kombinujte namirnice jer u suprotnom može doći do...

informer.rs

Live TV

PAZITE ŠTA JEDETE TOKOM PRAZNIKA! Pravilno kombinujte namirnice jer u suprotnom može doći do...

Podeli vest

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika mnogi će bez ustručavanja uživati u raznim slanim i slatkim đakonijama. Koliko god slušali savete stručnjaka, prosto nećete moći da odolite prazničnoj trpezi

 

Međutim, nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva kako da bez griže savesti uživate u hrani i da se pritom ne osećate malaksalo, naduto i bez energije.

- Obratite pažnju na kombinaciju namirnica, jer ukoliko preterate može doći do unosa velikog broja kalorija, a to nikako nije dobro. Na trpezi će se naći razna kalorična jela, kao i previše rafinisanih ugljenih hidrata, trans masnih kiselina, šećera... Ruska salata koja je napravljena sa majonezom je prava kalorična bomba. Sigurno će biti i predjela sa mesnim prerađevinama i punomasnim mlečin proizvodima. Kada biste sve to pojeli, makar to bile i male porcije, biće prava katastrofa za organizam. Sva ta hrana ne može da se svari u organizmu za kratak vremenski period. Dolazi do fermentacije tih namirnica i naš organizam bude jako toksičan u tom trenutku. Ako planirate da jedete rusku salatu, onda ne uzimajte ništa od predjela. Uz to vam je dovoljno jedno parče ražanog hleba ili integralne proje – savetuje nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

 

Osim pravilne kombinacije namirnica, bitna je količina hrane koju ćete uneti u organizam za samo jedan obrok. Akcenat je i na hidrataciji organizma, ali i pauzama između jela. Ukoliko preterate, mučnina i nadutost su neizbežne.

- Ako će večera biti u nekim kasnijim satima, onda treba voditi računa da prethodni obroci (doručak i ručak) budu manje kalorični. Treba piti čajeve, vodu ili limunadu bez šećera kako biste organizam pripremili za težu hranu. Ukoliko slavlje počinje oko 20 časova, za početak pojedite malo pršute i kiselog kupusa iz turšije. Napravite kratku pauzu i obavezno pijte vodu. Posle toga slobodno pojedite jednu sarmu. Ne preporučuje se da posle sarme jedete pečenje. Ukoliko baš želite parče mesa, onda nemojte da jedete suhomesnate proizvode i sarmu – predlaže naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

 

Posle ukusnih slaniša na red dolazi i dezert. Da biste uživali u omiljenom parčetu torte ili kolaču, savet nutricionistkinje je da budete umereni sa prethodnim obrocima.

- Slatkiši pripremljeni za praznike su uglavnom od rafinisanog šećera. Da bi se taj šećer kasnije mogao metabolisati, on zahteva lučenje insulina, a da bi se insulin izlučio potreban je rad pankreasa. U tim situacijama pankreas trpi veliko opterećenje, jer smo pre tog dezerta uneli masnu i tešku prerađenu hranu. Slobodno možete da pojedete jedno parče kolača ili torte, ali to je dozvoljeno samo ako ste pre toga uzeli manje količine mesa, predjela i dovoljno tečnosti – objašnjava Sandra Švabić.

Foto: Shutterstock

 

Sigurno će neko uprkos savetima stručnjaka želeti da proba od svega po malo. U slučaju da sutradan imate osećaj kao da ćete eksplodirati, jer ste se veče pre toga prejeli, ovo je rešenje.

- U danu posle slavlja veoma je važna šetnja, jer će nam ta fizička aktivnost pomoći da se rešimo nadutosti. Pijte vodu ili čajeve. Napravite potaž ili domaću supu koja će nas okrepiti i dati potrebne elektrolite i minerale koje ste prethodni dan izgubili. Voće se preporučuje u manjim količinama, jer sadrži voćni šećer odnosno fruktozu – savetuje nutricionistkinja.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

Srbija na udaru hladnog fronta! Stižu kiša sa grmljavinom, sneg i olujni vetar uz drastičan pad temperature
Društvo

Srbija na udaru hladnog fronta! Stižu kiša sa grmljavinom, sneg i olujni vetar uz drastičan pad temperature

U Srbiji će danas biti oblačno, u prvom delu dana toplije vreme, dok se sredinom dana i posle podne uz lokalno obilnije padavine očekuje se značajna promena vremena - osetno zahlađenje, skretanje vetra na umeren i jak severozapadni i prelazak kiše u sneg što će, osim na severu Srbije, usloviti i formiranje snežnog pokrivača i u nižim i u brdsko-planinskim predelima, saopštio je danas Republički Hidrometeorološki Zavod.

22.11.2024

06:24

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set