• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.07.2023

09:12

Nova faza rata! Stigle kasetne bombe, napadnut Krimski most! Stručnjaci za Informer TV o situaciji u Ukrajini!

Miloš Rafailović

Live TV

Nova faza rata! Stigle kasetne bombe, napadnut Krimski most! Stručnjaci za Informer TV o situaciji u Ukrajini!

Podeli vest

O razornim posledicama kasetnog oružja, kao i o novom napadu na Krimski most, za Informer TV govorili su Toksikolog Radomir Kovačević i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Zvaničnom i neskrivenom upotrebom kasetnih bombi, rat u Ukrajini će postati brutalniji, dovodeći u opasnost još veći broj civila. Naši gosti su analizirali stravičan efekat tog oružja, a osvrnuli su se i na jutrošnji napad na most koji povezuje poluostvo Krim sa Rusijom.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu ukazao je na činjenicu da ovo nije prvi put kako je napadnut Krimski most.

- Ukrajinci više ni ne komentarišu takve napade, ovo je drugi put da je uspešan napad na Krimski most. Ni trajekti više ne idu tim putem. Vagnerov telegram kanal javlja da je to bio podvodni dron koji je izazvao eksploziju. Očigledno ali sigurno, Ukrajici oblikuju taj deo teritorije, da kada dođe vreme preseku taj most - rekao je Obradović.

Na pitanje o upotrebi kasetne municije, Obradović tvrdi da je Rusije koristi još od početka rata.

- Rusija koristi kasetnu municiju od početka rata. Najznačajnii napad kasetnom bombom je napad na železničku stanicu u Kramatorsku. Harkovska oblast i sam grad Harkov imaju više desetina tona kasetne municije koje je Rusija izručila tamo. Kasetna municija može da se lansira iz aviona, iz haubica, i sa mora u raketama. Njena opasnost je da jedan taj kanister može da pokrije 30.000 kvadratnih kilometara malim bombicama, a neke od njih mogu da nikada ne eksplodiraju. Zbog toga ona predstavljaju veliku opasnost za civilno stanovištvo. Rusija i Ukrajina nisu potpisnici konvencije o zabrani kasetne municije - izjavio je on za Informer TV.

Toksikolog Radomir Kovačević smatra da Krimski most nema samo psihološki značaj, već da predstavlja i realan ciljUkrajine.

- Kada su pitali nemačkog kancelara Bizmarka kad se najviše laže, on je rekao u ratu, posle lova i u vreme izbora. Da bi se održalo Krimsko polusotrvo, Putin je morao da izgradi taj most. Čime su ga danas gađali, za sada ne znamo. Ovakva situacija je veoma opasno, jer se na teroriji Ukrajine nalazi velika akumulacija oružja - rekao je Kovačević.

Kovačević je podsetio i na jezive posledice napada kasetnim bombama na Jugoslaviju i Irak.

- Amerikanci su prvi put to oružje primenili 1991. na Irak. Tamo su ispalli 903.000 projektila. Naša vojska tvrdi da su na nas ispalili 45 hiljada, Rusi tvrde preko 90.000. Oni su koristili sve čime su raspolagali. To je počelo 24. marta. već 30. marta su primenili tu municiju. Zašto su koristili kasetnu muniicju? Dobro je poznato da je od kasetnih bombi nekoliko desetina ljudi poginulo na ulici u Nišu - izjavio je toksikolog.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija