• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.07.2023

12:40

Legija prekinuo štrajk glađu! Stručnjaci: Ulemek mora da ima isti tretman kao ostali zatvorenici

Miloš Rafailović

Live TV

Legija prekinuo štrajk glađu! Stručnjaci: Ulemek mora da ima isti tretman kao ostali zatvorenici

Podeli vest

Milorad Ulemek Legija, Miloš Simović i Dalibor Ristić prekinuli su jutros štrajk glađu, objavio je jutros ekskluzivno Informer.

Kako smo saznali oni su od jutros ponovo počeli da uzimaju hranu koja se sprema u zavodu.

Podsetimo, Legija je sa pomenutim zatvorenicima pre dva dana počeo štrajk glađu. Ulemek je odlučio da odbija zavodsku hranu jer kako tvrdi nije mu omogućeno pravo na napredovanje u tretmanu i traži pravo na bračne posete takozvanu ljubavnu sobu.

U vezi ove teme gosti u Informerovom studiju su Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, Ulemekov advokat Aleksandar Kovačević, Mihajlo Ulemek, Predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković i novinar Informera Milan Dudvarski.

Avokat Aleksandar Kovačević je rekao da je Legija štrajkovao glađu, ali i žeđu.

- To je bio nenasilan protest. Jutros sam bio kod Legije u poseti i rekao mi je da obavestim javnost da je posle 50 sati štrajka glađu i žeđu, uprava zatvora prihvatila sve zahteve nakon čega je on okončao protest - rekao je Kovačević. 

Naglasio je da su zahtevi Milorada Ulemeka bili vezani za specijalni deo zatvora Zabela u kom on služni kaznu od 40 godina.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Aleksandar Kovačević, Legijin advokat

- Tražio je da se prava zatvorenika u specijalnom delu zatvora izjednače sa zatvorenicima koji kaznu služe u drugom delu tog zatvora. Javnost mora da zna, Ulemeku se na svake dve godine preispituje boravak u tom najstrožem delu zatvora. Izveštaje o njemu podnosi MUP i BIA i niko ne zna šta u tim dokumentima piše - rekao je advokat Kovačević.

Upravo je to bio razlog, kako kaže on, protesta Milorada Ulemeka Legije.

Foto: printscreen

 

Sa druge strane Uprava krivičnih sankcija saopštila je da je on dnevno imao sedam sati aktivnosti van samice, viđao ostale zatvorenike, imao pravo na telefonske razgovore...

- Na uslove izdržavanja kazne Ulemek nikada nije imao primedbi. Mi imamo primedbi na primenu zakona. Takođe to što je Uprava iznela, te pogodnosti su nastupile tek nakon novembra 2021. godine. To Legiji po zakonu pripada, a te pogodnosti nije imao do skoro - rekao je Aleksandar Kovačević i istakao da je Legija u nekoliko navrata tražio da se tretman prema njemu promeni.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

- Sve ovo što mi tražimo, tražimo da se uradi kroz institucije sistema. Da ne bude da mu se nekad odobri neki zahtev, a nekad odbije - istakao je on.

Mihajlo Ulemek, stric Milodara Ulemeka Legije, napomenuo je da je pokušao da ode kod njega u posetu, a Uprava mu nije dala ni da ostavi paket.

- Samo uži članovi porodice imaju pravo da posete Legiju. Oni nisu hteli da me puste kod njega u posetu. Predstavio sam se, pokazao dokumente, ali mi nisu dozvolili da ga vidim - ispričao je Mihajlo Ulemek.

Napomenuo je da se iza zidina zatvora često ne poštuju zakoni.

- Moj sinovac je u strogom čuvanom zatvoru i to svi znamo. Međutim meni i dalje nije jasno zbog čega je on osuđen, na osnovu kojih dokaza. Pričao sam ranije da su upravnici zatvora u neka prošla vremena čak i tukli zatvorenika. Toga sada nema, ali ima dosta stvari koje treba ispraviti - istakao je Legijin stric.

Foto: printscreen

 

Dragan Vasiljković rekao je da veliki broj građana i pravnika ne veruje u presude po kojoj su mnogi ljudi u Srbiji osuđeni.

- Dve decenije maksimalne izolacije, a da neko nije osuđen na maksimalnu izolaciju - rekao je Vasiljković.

Novinar Milan Dudvarski istakao je da Legija nije bio isti čovek dok je bio na ratištu i kasnije nakon ratnih sukoba.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Advokat Milorada Ulemeka Legije, Aleksandar Kovačević

- To nije isti čovek - napomenuo je Dudvarski.

Sindikalni aktivista Blažo Marković naglasio je da Legija ima pravo na povoljnosti koje imaju ostali zatvorenici.

- Poštujem Milorada Ulemeka. Video sam kako ga je policija volela i kako ga voli. Stariji policajci ga izuzetno poštuju. Da se ja pitam ja bih mu omogućio maksimalne pogodnosti za sve što je uradio za ovu zemlju. Govorim iz svog ugla jer smatram da je on mnoge dobre stvari uradio za Srbiju - istakao je Marković.

Dragan Vasiljković je istakao kako veruje da je veliki broj građana Srbije sumnjao u proces protiv Legije.

- Đinđić je bio moj prijatelj, kao i Zvezdan, i obojica su žrtve. Smatram da Đinđićeva porodica ima pravo da zna pravu istinu. Smatram da posle 20 godina posle maksimalne izolacije možda je vreme da se Jovanoviću da pomilovanje kako bi mogao da bez straha ispriča sve što zna o ubistvu premijera. Čak i da je to tačno kao što su "žuti" presudili, Jovanović je zbog perfektnog vladanja zaslužio pomilovanje. Nakon toga bi možda saznali šta se zaista dogodilo - rekao je Kapetan Dragan.

Foto: printscreen

Dragan Vasiljković i Milan Dudvarski

Priznanje Zvezdana Jovanovića je dato pod pritiskom, nadovezao se Legijin advokat Aleksandar Kovačević.

- To je definitivno priznanje pod pritiskom - rekao je Kovačević.

Legijin stric Mihajlo naglasio je da su u zadnjih 30 godina u policiji radili svakakvi.

- Nije ni čudo što imamo razna priznanja, a istina je da su sva ta priznanja iznuđena. Mi nemamo nalogodavca za ubistvo Đinđića, mnogo dokaza se ne poklapa. Zvezdan nikada nije priznao ubistvo Đinđića, on je veliki Srbin - rekao je Mihajlo Ulemek.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Mihajlo Ulemek

Blažo Marković je istakao kako Legija mnogo zna i da će u nekom periodu sigurno reći sva svoja saznanja.

- Da li postoje valjani dokazi na osnovu kojih je Legija osuđen ne znam, ali za mene kao profesionalca dokazi moraju biti jasni i nedvosmislenu. Za vreme vladavine Demokratske strane srušena je vila zemunskog klana u Šilerovoj ulici, a neke snimke te akcije nikada nismo videli. Snimak rušenja vile u Šilerovoj sigurno postoji - ispričao je Marković.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Blažo Marković

Na njege reči se nadovezao Legijin stric koji je obavestio javnost da je bio u Šilerovoj i da je tamo video Čedomira Jovanovića.

- Svojim očima sam video kako Čedomir Jovanović dolazio u Šilerovu, a da su zemunci komentarisali da treba da mu daju neki dinar. To mogu da potvrdim na poligrafu. Video sam tamo pripadnike klana, ali nikada i Milorada Ulemeka Legiju. Dušan Spasojević je bio kod mene u kafani čiji sam vlasnik tada bio - ispričao je Mihajlo Ulemek.

Advokat Aleksandar Kovačević je istakao da poziva kompletnu stručnu javnost kako bi polemisala o procesu u kom je osuđen Milorad Ulemek Legija.

Sa druge strane Blažo Marković, sindikalni aktivista u MUP, istakao je da je jako bitno da se u tako velikim slučajevima otkriju nalogodavci.

- To je jako važno za takve procese - istakao je Marković.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Marković i Ulemek

U polemiku se uključio i Dragan J. Vučićević i istakao kako je jako bitno da se otkriju nalogodavci za ubistvo Zorana Đinđića.

- Mislim da Legija nije rekao ni izbliza sve što zna o njegovom suđenju i o onome za šta je osuđen - naglasio je Vučićević.

Dragan Vasiljković je istakao da je Zvezdan Jovanović zaslužio obnovu procesa i da to zaslužuje celokupna srpska javnost.

- To je neophodno ovom društvu. Da bi neko počinio ubistvo mora da postoji motiv. Mi motiv Zvezdana Jovanovića da ubije premijera Đinđića nemamo - istakao je Kapetan Dragan.

Advokat Aleksandar Kovačević napravio je digresiju i progovorio o novim dokazima koje je godinama podnosio u slučaju Milorada Ulemeka Legije.

- Svaki novi dokaz koji sam podneo bio je odbačen. I ja onda to više ne mogu da koristim. Morate da znate, zakon o krivičnom postupku je precizan, ako podnesem i odbiju mi dokaz, više ne mogu da ga koristim. Nema volje da se obnove mnogi procesi kod nas - naglasio je on.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija