• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Ivančević

24.06.2023

20:24

KAKO JE JSO OSLOBOĐENA ZA "POBUNU":  Legija: Optužnica je politički  cirkus, a Čeda kraljica drame!

crveneberetke.com

Vesti

KAKO JE JSO OSLOBOĐENA ZA "POBUNU": Legija: Optužnica je politički cirkus, a Čeda kraljica drame!

Podeli vest

Milorad Ulemek Legija (55) i još šestorica bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) su pre tačno četiri godine pravosnažno oslobođeni optužbi da su u novembru 2001. godine organizovali pobunu. I Apelacioni i Specijalni sud u Beogradu su jednoglasno utvrdili da nije bilo reči o pobuni, već o protestu.

Osim Legije i Zvezdana Jovanovića, koji služe maksimalnih 40 godina zatvora za druga krivična dela, optužbi su oslobođeni i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković.  

Posle 18 godina ovaj kontroverzni slučaj je tako okončan zaključkom da izlaskom naoružanih pripadnika JSO na autoput nije bila ugrožena bezbednost države i građana. Odnosno, da tadašnja Vlada, na čelu koje je bio pokojni premijer Zoran Đinđić, nije proglasila vanredno stanje.

Sudija: To je bio protest, nije proglašeno vanredno stanje

Sudija prvostepenog suda Dragomir Gerasimović istakao je u obrazloženju oslobađajuće presude da je iz svih izvedenih dokaza zaključeno da se nije radilo o pobuni:

- Na to najpre upućuju stenogrami sa sednica Vlade, kojima je predsedavao premijer Đinđić, na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i građana. Na njima je korišćena uvek reč protest, a ne pobuna. Osim toga, Vlada nije proglasila vanredno stanje i službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost.

Ocenjeno je i da su Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume, bivši pripadnici "zemunskog" i "surčinskog klana", svedočili u ovom postupku na osnovu posrednih dokaza.

Foto: fotomontaža

Ulemek optužio lidera LDP-a za saradnju sa "zemuncima"

Takođe su i svedočenja lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića okarakterisana kao "naknadna sećanja", jer su u suprotnosti s drugim dokazima.

Legija je u svojoj završnoj reči negirao da je bio organizator pobune, ponosno istakavši da bi opet sve isto uradio. Kao glavnog kreatora "političkog cirkusa", kako je nazvao optužnicu, prozvao je lidera LDP-a. 

- U Kulu (centar JSO, prim.aut.) nisam došao kao rukovodilac pobune, već da budem uz svoje prijatelje i saborce. Nisam imao nikakvu ulogu sve dok nije došao premijer Đinđić i zatražio da razgovara sa mnom. To je najmanje što sam mogao da uradim posle incidenata koje sam napravio šest meseci ranije (pucnjava u klubu "Stupica", prim.aut.) kada sam prokockao autoritet - rekao je biši komandant "crvenih beretki".

On je dodao da se trudio da reši problem između Jedinice i Vlade, a ako je to njegova krivica, onda, kako je rekao, prihvata da bude kažnjen.

- Čedomir Jovanović je bio zaštitnik zloglasnog "zemunskog klana" u tadašnjoj Vladi, 'glavni lažov, dramaturg i kraljica drame!' U pozadini optužnice protiv JSO, koju nazivam 'političkim cirkusom', bili su interesi pojedinih moćnika pred izbore 2011. godine - naveo je on.

Prema osporenoj optužnici, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi Resora državne bezbednosti (RDB) i povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, u više navrata odbila zahteve načelnika RDB-a, ministra policije i tadašnjeg premijera Đinđića da se obustavi pobuna.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput, 10. i 12. novembra. Na taj način je, prema tvrdnjama tužilaštva, iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika RDB Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom.

Komandant u "Alkatrazu" napisao preko 20 knjiga

Ulemek je, inače, već skoro pune dve decenije u strogoj izolaciji. Uhapšen je u maju 2004. godine, kada je sam izašao iz podruma svoje kuće u kojoj se krio od 2003. godine, nakon atentata na premijera Đinđića.

Do 11. jula 2010. godine bio je u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, a potom je prebačen u čuveni "Alkatraz" u Požarevcu, kojeg još zovu "zatvor u zatvoru", gde je napisao preko 20 knjiga. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

Ministar Gašić nakon svečanosti: Srbija ceni ljude koji ulažu u svoje znanje da bi bolje služili otadžbini!
Društvo

Ministar Gašić nakon svečanosti: Srbija ceni ljude koji ulažu u svoje znanje da bi bolje služili otadžbini!

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja (GŠU) Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik" i tom prilikom je poručio da Srbija visoko ceni vredne i motivisane ljude koji ulažu u svoje znanje i obrazovanje da bi svojoj otadžbini služili bolje i marljivije, saopštilo je Ministarstvo odbrane

05.07.2024

15:50

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija