• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

05.12.2025

15:40

Posni manastirski hleb sa maslinama: Tradicionalan recept monaha sa Hilandara

Shutterstock

Recepti

Posni manastirski hleb sa maslinama: Tradicionalan recept monaha sa Hilandara

Podeli vest

Isprobajte recept monaha sa Hilandara za ukusne manastirske hlebčiće sa maslinama.

Tokom posta mnogi tragaju za jelima koja su jednostavna, posna i istovremeno zasitna. Upravo takva jela vekovima se pripremaju na Svetoj Gori, gde monasi u tišini, radu i molitvi neguju duboko poštovanje prema hrani i njenoj svrsi.

Jedan od takvih recepata jesu tradicionalni hlepčići sa maslinama, koje monasi u Hilandaru pripremaju tokom posta. Testo nalik onom za domaći hleb, obogaćeno maslinovim uljem i jednostavnim nadevom, pretvara se u mirisne rolnice koje su savršene uz čorbu, uz salatu, ali i kao samostalan obrok.

Sastojci:

Za testo:

  • 1 kg brašna
  • svež ili suvi kvasac
  • mlaka voda (po potrebi)
  • maslinovo ulje

Za nadev:

  • očišćene masline, isečene na kolutiće 
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • malo kečapa
  • so po ukusu

Foto: Shutterstock

hleb sa maslinama

Priprema:

U većoj posudi zamesite tvrđe testo, slično onom za domaći hleb - od brašna, kvasca i mlake vode. Oblikujte ga u kuglu i ostavite oko 1 sat da naraste. Kada je testo naraslo, kratko ga premesite i ostavite još 10 minuta da odmori. Po želji možete dodati i malo seckanih maslina u testo.

Od naraslog testa odvojite pet loptica, približno po 200 g svaka. Svaku tanko razvucite oklagijom, a zatim tokom razvijanja premažite maslinovim uljem - testo treba da postane mekano i elastično pod prstima.

Masline iseckajte što sitnije pa ih pomešajte sa lukom i malo kečapa. Po želji dosolite.

Na svaku razvučenu koru rasporedite nadev, uvijte u rolnicu i zatvorite krajeve da nadev ne iscuri. Rolnice lagano pritisnite dlanom da se izravnaju, ali ne previše.

Pleh premažite maslinovim uljem, poređajte hlepčiće i pecite na 220 stepeni dok lepo ne porumene.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set