• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

21.07.2023

12:57

Svako drugo dete ima deformitet kičme! Stručnjaci upozoravaju na štetnost prekomerne upotrebe kompjutera (VIDEO)

informer.rs

Live TV

Svako drugo dete ima deformitet kičme! Stručnjaci upozoravaju na štetnost prekomerne upotrebe kompjutera (VIDEO)

Podeli vest

Prema poslednjim istraživanjima ukupno 65 odsto dece ima krivu kičmu, a o posledicama porekomerne upotrebe savremenih tehnologija na Informer televiziji pričaju pedijatar dr Saša Milićević i fizioterapeut Milomir Trišović.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da deci pre desete godine ne treba davati telefon ili neki drugi ekran, ističe pedijatar Saša Milićević.

- Tehnologija nam preuzima decu, način vaspitavanja i razmišljanja. Decu više ne zanimaju slikovnice, preskakanje vijače i lastiša, kao ni druženje sa vršnjacima jer žive u potpuno virtuelnom svetu. Mora se naći mera u svemu, jer deca sve manje spavaju, sve više su umorna. Non stop sede sa slušalicama na glavi, povijene kičme, dok obavezno grickaju neku nezdravu hranu, pa im se javlja i salo oko stomaka, odnosno postaju gojazni.

Prema rečima našeg sagovornika dr Milićevića roditelji sve češće zanemaruju važnost fizičke aktivnosti, a upravo je to potrebno za pravilan razvoj deteta.

- Roditelji ne smeju da zanemaruju važnost fizičke aktivnosti i slobode kretanja. Zbog straha od povreda ne puštaju decu da skaču i da se kreću, a da bi se mozak pravilno razvijao, potrebno mu je iskustvo - priča dr Milićević i dodaje da sve preko sat i po vremena ispred ekrana je štetno.

Fizioterapeut Milomir Trišović napominje da svako drugo dete ima neki deformitet kičme zbog prekomerne upotreba kompjutera, tableta i telefona.

Deca sad već sa 2, 3 godine odmah sedaju za kompjuter da bi bila obrazovana tehnološki, a fizički i psihološki kasnije to je veliki minus - objašnjava Trišović i dodaje da mnoga dece danas već sa uvođenjem prve kašice provode vreme na telefonu.

- Majka hrani dete i pušta mu da gleda crtaće na telefonu, a dete apsolutno nije svesno da jede, ono uopšte nije prisutno. I to su veliki minusi, to su stvari na kojima moramo da radimo svi kao društvo. 

Govoreći o tome kako se u eri interneta i modernih tehnologija izboriti sa prekomernim korišćenjem pametnih uređaja Trišović napominje da decu ne treba izolovati već samo im ograničiti neke stvari.

Savetuje da se korišćenje tehnologije smanji, a da deca bar dva sata dnevno provedu napolju.

Napolju treba da provedu najmanje dva sata i ne može niko da kaže da nema toliko vremena, a već u vrtiću treba da se razmišlja o sportu. Dete treba postaći da bude aktivno, da bude radoznalo i da ga što više osamostaljujemo. To su stvari na kojima se mora raditi - savetuje fizioterapeut i dodaje da deca već sa godinu ili dve dana treba da krenu na sportić.

- Od 1,2 godine prilagođene su vežbe svakom uzrastu i svakom detetu. Sport i vežbe su izuzetno bitne za kasniji razvoj - napominje naš sagovornik.

Najčešći deformiteti koji se javljaju danas su ravna stopala, od toga, kako kaže naš sagovornik Trišović, polazi sve.

Više o ovoj temi pogledajte u videu ispod: 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!
ŠAH-MAT

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!

SAD, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju, čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ugrožavaju stabilnost i u severoistočnoj Aziji i Evropi, saopštio je Stejt department.

01.07.2024

05:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija