• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.07.2023

09:54

Ofanziva Kijeva ne daje rezultate, Rusi planiraju "čečenski scenario" za Ukrajinu!

Informer TV

Live TV

Ofanziva Kijeva ne daje rezultate, Rusi planiraju "čečenski scenario" za Ukrajinu!

Podeli vest

Kakve rezultate je postigla Ukrajina u novoj ofanzivi? Koji su pravi ciljevi Rusije u ovom ratu, i šta ona planira sa Ukrajinom nakon kraja sukoba?

Na ova i slična pitanja za našu televiziju govorili su advokat Branko Pavlović, prof.dr Miloš Laban, prof. dr Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i Jovan Pejin, istoričar.

Advokat Branko Pavlović tvrdi da ukrajinska vojska gubi snagu i resurse, i zbog toga se okreće sve češćim terorističkim napadima i atentatima.

- Svi naši generali i oficiri su govorili prethodnih meseci da ofanziva ukrajine ne može dati rezultat. Da Rusi žele da ubijaju civile, oni bi odavno sravnili gradove sa zemljom. Čitava strategija ruske strane jeste selektivno i precizno gađanje vojnih ciljeva. Snaga ukrajinske vojske se stalno smanjuje, sve se svodi na terorističke napade, atentate, ali i tome polako dolazi kraj - rekao je Pavlović.

Prof. dr Miloš Laban smatra da Rusija planira da uradi sa Ukrajinom isto ono što je uradila sa Čečenijom.

- Smešno je pričati o povraćenim teritorijama Ukrajine, imajući u vidu širinu fronta. Ja gospodina Zelenskog odavno ne uzimam za ozbiljno. On je došao na mesto predsednika glasovima ljudi koji su želeli mir sa Rusijom, a kasnije je pokazao svoje pravo lice. Kada već o tome pričamo, treba naglasiti nekoliko stvari. Pre svega treba reći da je od Majdana to napad na ruski svet. Rusija je morala preventivno da reaguje. Zašto Rusija ne reaguje svom snagom? Ona pre svega štedi stanovištvo Ukrajine. Želja Rusije je isto ono što se desilo sa Čečenijom, a to se verovatno očekuje i od Ukrajine. Rusija ima jednu manu, a to je mali broj stanovnika za ogromnu površinu. Čak postoji plan da i ukrajinska vojska bude jednog dana uključena u "ruski svet" - rekao je Laban.

Prof. dr Vladimir Marinković izjavio je za našu televiziju da je Ruska Federacija dosta oslabila u proteklih godinu dana.

- Ja želim da govorim o rezultatima svega ovoga što se dešava. Veliki broj stanovništva izbegao je iz Ukrajine i Rusije. Postavlja se pitanje koliko je Ruska Federacija ispunila svoje ciljeve, i da li bilo ko zna koji su zapravo ciljevi Rusije. Neke stvari su bespovratne. Srbija ne sme da pokvari odnose sa Ruskom Federacijom. Ali, kada malo bolje pogledate, Ruska Federacija jeste u proteklih godinu dana žestoko oslabila. Predsednik Ruske federacije ne može da se pojavi na samitu BRIKS-a. Ruska Federacija je ostala na nekoliko saveznika, Severna Koreja, Sirijai nekoliko afričkih zemalja - rekao je Marinković.

Istoričar Jovan Pejin smatra da Zapad pokušava da sruši vezu Kijeva i Moskve.

- Postoje elementi koje jako vezuju Kijev sa Moskvom, a to je hrišćanstvo. Zapadnjaci to pokušavaju da sruše, i zato je izbio taj rat. Mi smo žrtve te zapadne kulture. To se sada dešava u Ukrajini. Staljinizam, lenjinizam, to je sada sve prošlo. Taj sukob između savremenog života i prošlosti je deo ovog sukoba u Ukrajini. Suština je zaustaviti sukob, strašno je šta se desilo sa ukrajinskom vojskom ovih dana - izjavio je Pejin.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija