• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.07.2023

13:58

Amerika će zaratiti s Kinom - stručnjaci za Informer TV analiziraju (VIDEO)

Branko Pantelić

Live TV

Amerika će zaratiti s Kinom - stručnjaci za Informer TV analiziraju (VIDEO)

Podeli vest

U današnoj "Temi dana" emitovanoj na Informer TV, urednica politike Marija Kordić ugostila je Aleksandra Pavića politikologa i profesorku sa FPN-a Draganu Mitrović, kako bi analizirali dugo aktuelnu temu - da li je psihoza na Tajvanu opravdana?

- Razgovarala sam na Tajvanu sa kolegama, studentima i ljudima koje sam sretala, niko ne očekuje invaziju Kine na Tajvan. Ako bi analizirali, to prognoziraju američki vojni teoretičari, ali nema kineskog pritiska na Tajvan. Kina je posle pauze od dve godine, kada nije bilo pretnji i demontracija, posle gospođe Pelosi koja je okružila ostvo i ispaljivala rakete, tada tek reagovala i tada je počeo pritisak koji se naziva "pritiskom u sivoj zoni". Ni jedna ni druga strana nisu prelazile središnju liniju u moreuzu, a onda su kineski lovci i plovila na dnevnoj bazi krenuli da narušavaju tu "tajvansku polovinu" - počela je profesorka Mitrović, inače specijalista u oblasti Kine.

Foto: Branko Pantelić

"Tema dana" na Informer TV

Sletanje Pelosi bio je pokazatelj Kine Americi da nemaju potrebu da se komfortiraju i da slome Tajvan. To je bio odgovor na političku američku provokaciju.

- Tajvanci smatraju da Kinezi u sivoj zoni menjaju status kvo, ali da neće doći do neke invazije. Kina je okruživenjem Tajvana, koji je zavistan u vojnoj i tehnološkoj komunikaciji, u stanju je da samo zaokruživši način, Kina i sada može da ga slomi. Ako to Kina nije do sada uradila, dokaz je da ni nema nameru - dodala je Mitrović u svojoj analizi.

Zapadni mediji prikazuju i pumpaju priču invazije

Amerika je ta koja zaoštrava odnose Kine i Tajvana, a kao i uvek, Vašington sprovodi svoju taktiku "zavadi pa vladaj".

- Ja nisam ekspert za Kinu, ali reći ću ko podstiče ovo sve. Od Vašingtona kreće! Oni predstavljaju Kineze kao opasnost za Tajvan, ali Kinezi razmišljaju militaristički, primoreni su. Ali nisu digli ruke od unipolarnog sveta. U strategiji Amerike, Tajvan je američki nosač aviona pod nosem Kine. I toga neće da se liše, to je još od '79. godine. Oni hoće da otežaju sve Kinezima, kao i do sada svim svojim strateškim rivalima - priča Mitrović i dodaje:

Foto: Branko Pantelić

Aleksandar Pavić politikolog

- Amerikanci prave tenziju oko Tajvana, a poseta Nensi Pelosi hoće da izazove reakcije da pokvari već pokvarene odnose. Nije Kina bila nekada rival kakav je sada postala. Kada je Rusija bila Jeljcinova nisu kvarili, on nije bio pretnja. Ali hoće da kvare sa Putinovom Rusijom, jer Putin je pretnja. Oni hoće mirnu integraciju Kine i Tajpeja da otežaju i to je suština! Kinezi nikada nisu govorili o agresiji, ako procene da militarizacija uzima maha, moraće da procene da li će morati da intervenišu i mislim da ih na to usmeravaju Amerikanci.

Foto: Branko Pantelić

Profesorka Dragana Mitrović

Gubitak kontrole SAD nad Tajvanom

Dominacija u Aziji i Pacifiku od suštog značaja za SAD, Ameri to znaju i ne smeju da dopuste. 

- Ako Amerikanci izgube kontrolu nad Tajvanom, izbiće na Pacifik kojim prelaze trgovačke mornarice, što je za Ameriku "biti ili ne biti", izgubiće dominaciju u Aziji i Pacifiku, pa nastoje da prebace odgovornost na lokane saveznike, da neko drugi ratuje umesto njih - dodala je Dragana Mitrović i temeljno objasnila ponašanje Kine, pa uz Kordić i Mitrovića nastavila analizu strategije Amerike i njihov moto da kvare odnose Tajpeja i Pekinga!

Ali i zašto je celom svetu važan trenutak da održe dobre odnose sa Kinom...

Pogledajte celu emisiju!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija