• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.08.2023

19:06

Etničko čišćenje ili genocid? Srbi su od Hrvata doživeli oba, nisu se pokajali jer smo za njih kao insekti

Zoran Sinko

Live TV

Etničko čišćenje ili genocid? Srbi su od Hrvata doživeli oba, nisu se pokajali jer smo za njih kao insekti

Podeli vest

Gosti na Informer TV bili su reditelj i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan, kao i predsednica Saveta za ekonomiju Srpske radikalne stranke Andrijana Arnautović, gde su pričali na temu "Oluja" - Zločin bez kazne!

Sećamo se svakog 4. avgusta događaja koji ne smemo zaboraviti. Andrijana je u studio došla pravo sa komemoracije. 

Genocidaši

Gošća Informer TV-a je naglasila da svake godine ona i njena stranka obeleže ovaj datum i naglasila da nikad ne smemo da zaboravimo istoriju koju su Srbi i Hrvati ispisali. Nažalost, bolnu.

- Srpski narod je u svojoj dugoj istoriji mnogo stradao, proživeli smo veliku tragediju, a danas obeležavamo 28 godina od tog etničkog čišćenja zvanog "Oluja". Sećamo se ognjišta, izbeglica, a imamo i Republiku Hrvatsku koja proslavlja, veseli se i peva. Ono što je važno jeste da pogledamo ko su uopšte Hrvati. Konstanta kod Hrvata je da nepatvorena mrža prema Srbiji i Srbima koja dolazi sa državnog nivoa, nikada ne prestaje. Jovan Dučić je rekao da su hajhrabriji narod, ne zato što se ničega ne plaše, već zato što se ničega ne stide. Sa njihove strane nikada nije bilo primirja, setite se "Hrvatskog proljeća". Tito, Franjo Tuđman, od tada tinja mržnja, ali nisu to prikazivali javno sve do '90. godine. Godine '91 Srbi su svedeni na status "statističke greške", počeo je brutalan progon, brutalna netrpeljivost, sve javno. Republika Srpska Krajina ne može da ih se oslobodi sve dok su snažni i imaju pomoć, ali sada primat preuzimaju zemlje koje su nama bratke, prvenstveno mislim na pravoslavne zemlje popu Rusije. Vaša televizija je tu za pohvalu - priča Arnautović na početku Specijalne emisije o "Oluji" i dodaje:

Foto: Zoran Sinko

Andrijana Arnautović

- Ovo ne može da se čuje na svakom mestu, a do skoro se nije smelo o tome ni pričati, posebno zbog onih koji su došli na krilima NATO bombardera. Počela je istorija da se zaboravlja, počelo je da sene govori, sve je rađeno planski.

Pomoć Zapada Hrvatima

Koliko je uticaja i organizacije Zapada bilo prilikom "Oluje"? Avioni lete, pucaju, narod strada, oni viču "bravo". Ne znaju za čojstvo, kao sprski vojnik.

- Srbomrzilački planovi, oni u tome uživaju. Događaj koji obeležavamo danas, a Hrvati sutra, ne postoji događaj sa ovakva dva lica. Lice srpsko, mučeničko, tužno, njihovo lice cinično i ismevačko. To Hrvate i nas razdvaja zauvek, sve dok ne prestanu da tako obeležavaju jedan tragični događaj. Iživljavali su se nad kolonama, plašili i izvlačili starce, starice, decu, pretili su im, podsećali na klanja i mučenje - počinje Bokan, pa nastavlja:

- A naša vojska, rodoljubi, ne pucaju iz zasede pre vremena. Mi znamo za čojstvo!

Foto: Zoran Sinko

Dragoslav Bokan

Etničko čišćenje ili genocid?

Koja je razlika, etničko čišćenje ili genocid nad Srbima? Srbi su od strane Hrvata doživeli oba, definicija to i objašnjava, iako je svaki zakon uvek bio na strani Hrvata, jer ne može da se primeni retroaktivno.

- Prema definiciji genocida iz '48. godine, kaže se da je genocid jedno uništavanje grupacije, ili dela nje. Ne može da se primeni retroaktivno. Genocid se dogodio u NDH tokom Drugog svetskog rata, a ovo u Hrvatskoj tokom '90. godina je etničko čišćenje, istorijat je dug - objašnjava sagovornica na Informer TV.

Foto: Zoran Sinko

"Oluja" - Zločin bez kazne

Strah od srpkog vojnika

Kroz razne istorijske filmove, osim toga režirane i od strane našeg gosta u studiju, mogli smo da vidimo primere u kojim se Hrvati plaše srpske puške. Nisu oni hrabri, oni imaju Amerikance!

- Osim Oluje koju su imali sa Amerikancima, Hrvati su sve bitke izgubili. Isto kao Muslimani. Kod njih postoji strah od srpskog ratnika, mogu da pričaju šta hoće! Mi nismo dozvolili da njihova čizma gazi lobanju našeg deteta, a oni... Nisu oni sadistički nastrojeni, ne mogu da nas kolju kako su zamislili, to je nova tačka koju mi obeležavamo "Olujom" - priča Bokan.

Bljesak, Oluja i Grom

Hrvati se nikada nisu pokajali za zlodela jer su u odnosu sa Srbima, sebe videli kao Bogove, nas kao insekte. A sve ima dublju pozadinu.

- Planirali su "Bljesak", "Oluju" i "Grom". Grom je io predviđen za istočnu Slavoniju. Hteli su da okrenu celu istoriju, a tu se prepoznaje satanizam, kao da okrenete raspeće Hristovo naopačke. Namenili su nam Boga koji liči na đavola, to je perverzija koju pokušavaju da prikažu, da smo insekti i jadnici, pacovi. A oni bogovi. Da bi se pokajali, moraju da počnu da shvataju da su ubijali ljude, a ne insekte. Vidite reč Bog, "b" je kao bljesak, "o" je kao oluja, a "g" kao grom - objašnjava Bokan.

U studio se sa svojim stručnim mišljenjem uključio i analitičar Nebojša Krstić, kao i Zoran Anđelković iz SPS.

Anđelković je istakao da je važno da se sećamo ovog datuma.

- Važno je da se mi sećamo ovog datuma i da o ovim stvarima javno govorimo. Velika je stvar da je po prvi put u Republici Srpskoj organizovan skup, uglavnom je to bilo do sada na severu Srbije. Drago mi je da je ove godine to u Prijedoru jer je to pogotovo tada bila prva tačka slobode, osetili su prvu toplinu da ih je neko sačekao i da želi da im pomogne - rekao je Anđelković i dodao da poruke koje je predsednik Vučić rekao ne treba zanemariti, a to je da nam dolazi teško vreme. 

Nebojša Krstić kaže da se kod pojedinih u regionu, a pre svega u Hrvatskoj mržnja prema Srbiji stalno podgreva, dok to u Beogradu ne postoji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija