• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.08.2023

14:52

Prošlo je 217 godina od ove značajne bitke za Srbe! Boj na Mišaru promenio tok srpske istorije! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Prošlo je 217 godina od ove značajne bitke za Srbe! Boj na Mišaru promenio tok srpske istorije! (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan pre 217 godina dogodio se boj na Mišaru, kada je šacica srpskih ustanika porazila mnogobrojnu tursku vojsku i na taj način Srbi su utabali sebi put do moderne srpske države. Upravo je ovo bila Tema dana na Informer TV.

Bitka na Mišaru je vođena između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske na brdu Mišar kod Šapca od 13. avgusta do 15. avgusta 1806. Ova bitka je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka takođe i jedna od najznačajnijih za modernu srpsku državu.

Glumac Milenko Pavlov, pisac Ivan Jegorović i istoričar Strahinja Kolašinac govorili su o ovoj temi na InformerTV.

Pavlov je istakao da našim neprijateljima smeta naš duh i ono po čemu je naš narod specifičan, a to je tradicionalni srpski inat.

- Srbi su uspeli da opstanu, iako su učestvovali u mnogo bitaka i ratova tokom vekova. Naš narod je previše propatio. Izmenili smo se dosta kao narod, od heroja postali smo antiheroji na neki način. Naša deca umesto da čitaju knjige i uče o boju na Mišaru oni gledaju u telefon - objašnjava Pavlov.

"Mi smo nebeski narod" kaže Pavlov.

- Možda je toliko ratova uticalo da nas zadese teška vremena, ali naši potomci ne moraju da ratuju. Našim neprijateljima smeta naš duh i naš srpski inat. Mi smo nebeski narod i jedan od najstarijih naroda na svetu - kazao je Milenko Pavlov.

Foto: Masha Bandjur

Milenko Pavlov

Tužan podatak je što svaka treća generacija Srba učestvuje u nekom ratu, naveo je pisac Ivan Jegorović autor knjige "Od Mišara do Košara" .

- Mnogi narodi su pokušali da osvoje našu zemlju, ali su naši preci ponosno branili naša ognjišta. Tužan podatak je što svaka treća generacija Srba učestvuje u nekom ratu. Mi imamo svoje srpske heroje i na tome nam zavide ljudi iz regiona. Mi smo odbranili našu pravoslavnu veru i nastavićemo da je branimo dokle god je srpskih heroja. Zato sam napisao ovu knjigu da bi pamtili heroje i da bi se rađali novi koji će čitati o srpskoj istoriji - rekao je Ivan Jegorović.

Foto: Masha Bandjur

Ivan Jegorović

Istoričar Strahinja Kolašinac kaže da Srbi nisu započinjali ratove, već da su drugi napadali nas.

- Srbi su propatili tokom vekova, branili smo na tromeđi kontinenata našu veru, pravoslavlje. Previše ratova je dovelo do toga da izgubimo dosta materijalnog i kulturnog nasleđa. Nikada nismo započinjali ratove, uvek su nas drugi napadali i započinjali ratove. Mi nismo pravili ni genocide, niti pravili logore za civile kao neki narodi. Srbi nisu osvajački narod, nismo uzimali tuđe - govorio je Kolašinac. 

Foto: Masha Bandjur

Strahinja Kolašinac

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kako se Srbija predstavljala na dosadašnjim svetskim izložbama EXPO
Društvo

Kako se Srbija predstavljala na dosadašnjim svetskim izložbama EXPO

Srbija ima dug istorijat predstavljanja na svetskim izložbama i ove godine slavi skoro 140 godina od prvog učešća na internacionalnoj izložbi u belgijskom gradu Antverpenu. Kraljevina Srbija bila je jedna od 12 tadašnjih država učesnica, a naš paviljon zauzimao je prostor od 125 kvadratnih metara, sa čak 302 izlagača.

13.08.2024

13:10

Lučić: Ogroman međunarodni ugled Telekoma Srbija
Društvo

Lučić: Ogroman međunarodni ugled Telekoma Srbija

Činjenica da Telekom Srbija Grupa ostvaruje poslovne prihode čak i veće nego svi ostali operateri na prostoru eks-Ju zajedno predstavlja potvrdu da je ovaj region postao premali za najuspešniju srpsku kompaniju i da je osvajanje evropskih i svetskih tržišta sledeći najlogičniji korak.

13.08.2024

13:03

Hronika

Odbrana Davida Kneževića trlja ruke! Ključni dokaz optužbe za ubistvo supruge Ane pao u vodu, moguć izlazak na slobodu
preokret

Odbrana Davida Kneževića trlja ruke! Ključni dokaz optužbe za ubistvo supruge Ane pao u vodu, moguć izlazak na slobodu

Tim odbrane srpskog državljanina Davida Kneževića (36) koji je optužen za otmicu supruge Ane Knežević (40), izjavio je pred sudom u Majamiju da su tužioci i FBI obmanuli sudiju pričama o nasilnom sukobu para u njenom stanu u Madridu, navodeći da dokazi koji su stigli pokazuju da u stanu nisu pronađeni tregovi krvi, kako su to tvrdile američke i španske vlasti.

13.08.2024

12:46

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Auuu! Na pomolu najveći transfer u istoriji fudbala, plata milijarda!
Fudbal

Auuu! Na pomolu najveći transfer u istoriji fudbala, plata milijarda!

Potvrda da će Svetsko prvenstvo biti održano u Saudijskoj Arabiji 2034. godine logičan je nastavak velike fudbalske ekspanzije u toj zemlji. Do pre koju godinu niko nije mogao ni da sanja da će mnoge velike zvezde današnjice uhlebljenje naći u ovoj prebogatoj državi, a sada su Saudijci spremni da odu korak dalje i ponude Brazilcu Vinisijusu Žunioru (24) ugovor koji nijedan fudbaler u istoriji nije dobio!

13.08.2024

09:26

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14