• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.08.2023

09:42

Pozadina Prigožinove smrti je borba za preuzimanje titule svetskog lidera: Ovo je udar na Rusiju i Vladimira Putina! (VIDEO)

Informer

Live TV

Pozadina Prigožinove smrti je borba za preuzimanje titule svetskog lidera: Ovo je udar na Rusiju i Vladimira Putina! (VIDEO)

Podeli vest

Šta stoji iza pada privatnog aviona u kome se nalazio šef Vagnera Jevgenij Prigožin? Gosti Informer TV ovog jutra su Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije, Zoltan Dani, poslanik Skupštine Srbije, kao i voditelj i pisac Aleksandar Dikić.

Lik Jevgenija Prigožina je ubijen, bio on u avionu ili ne, rekao je u Info jutru Aleksandar Dikić i dodao da nema bojazni od njihove odmazde.

- Vagner nije mogao ništa da uradi ni kada je Prigožin bio živ, a kamoli sad. Oni su svoj marš ka Moskvi  izveli kada su bili najjači. Taj marš je izgledao kao šetnja od nekoliko hiljada vojnika. Imali su podršku naroda, izgledali su kao neka vrsta pobune. Sad posle ove "šetnje" do Belorusije i transposrta jedinica do Afrike, mislim da su stavljeni pod kontrolu i mislim da sem nekih incidentalnih pokušaja da Putinu zagorčaju život, na globalnom planu nešto nije moguće - rekao je Dikić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Smrt Jevgenija Prigožina pokušaj je udara na Rusiju, dodao je.

- Bio on u avionu ili ne, ubijen je lik Prigožina, ovo je još jedan udarac ruskom društvu i državi. Posle svih provokacija, izdržavanje svih strana da kažu da je bio u avionu i da je mrtav, uvek će postojati crv sumnje šta se desilo - kazao je naš gost.

Borba za pozicioniranje na svetskom nivou

Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije rekao je da čitav slučaj zapravo pokušaj da se preuzme titula svetskog lidera.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Zoran Milosavljević

- Od trenutka kada je pokušaj državnog udara, od tada se pokazuje jedna vrsta haotičnog stanja ruskog drštva, bio je sukob vojnih generala i Prigožina. Tu je fokus ko je smatrao da treba da preuzme dirigentsku palicu vojske, a mislim da je taj zalogaj bio prevelik za Prigožina. Vidimo da je Likašenko odradio svoju ulogu. Prigožin je pre svega bio uspešan privrednik, ali je zagrizao u jednu delatnost za koju nije bio stručan. Pokazuje se da je to delovanje i same te pobune krhotina onog sistema koji pokazuje slabost - rekao i dodao:

- Suština je da se udara na Rusku federaciju. Pravi se slučaj i steže se i slaže omča oko predsednika Ruske federacije da bi, kada se steknu uslovi, došao na odgovornost, da ne može da je izbegne. Ovo je borba za pozicioniranje i titulu svetskog lidera. -

Osveta Vagnera

"Ponudu" Vagnerovcima da se osvete tako što će preći na stranu Ukrajine, Zoltan Dani ocenjuje kao provokaciju.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Zoltan Dani

- Glavno pitanje je da li ima istine u tome što su objavili. To je svojsvrstan vid provokacije. Oni žele da prikupe neke poene i naude ruskoj strani koliko god budu mogli, pogotovo što oni sad u Ukrajini nemaju toliko sredstava i ljudi. Još ne možemo ni da kažemo da li ima mesta za neku osvetu, još ne znamo da li je to uradila ruska strana ili neka druga. To je bar jedno 4 ili 5 zainteresovanih strana da eliminišu Prigožina i Utkina - istakao je Dani i osvrnuo se na prethodni puč Vagnera i marš na Moskvu.

- Više je to nešto kao pobuna, nisu hteli da slušaju šta treba da urade. Kada su Bahmut zauzimali, Prigožin je nekoliko puta govorio negativno o načinu na koji se raspoređuju jedinice i logističkim problemima, pre svega oružja i hrane. Posle se ispostavilo da je on tražio više nego što mu je inače sledovalo - zaključio je naš gost.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija