• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

04.09.2023

17:00

Kako smo postali robovi telefona? Najmlađe dete -  zavisnik od mobilnog u Srbiji ima samo četiri godine!

Informer

Live TV

Kako smo postali robovi telefona? Najmlađe dete - zavisnik od mobilnog u Srbiji ima samo četiri godine!

Podeli vest

U novoj epizodi emisije "Doktor Informer" stručnjaci upozoravaju na alarmatne brojke i sve opasnosti koje najmlađe vrebaju na internetu

Mobilni telefoni postali su toliko moćni alati da mnogi ljudi danas bez njih ne mogu da funkcionišu. 

Prema najnovijim istraživanjima, svaka četvrta osoba do 26 godina zavisna je od pametnog telefona, a dnevno provede i do 8 sati gledajući u ekran. Nažalost, među njima je i sve više dece.

Psihološkinja Jovana Stojković ističe kako je problem mnogo složeniji nego što na prvi pogled izgleda i kako u svetu već postoje klinike za odvikanje od mobilnih telefona. 

Deformiteti kičme, kifoza, skolioza, deformiteti prstiju, ravnih stopala, problem sa ramenima, pilećim grudima, samo su neki od zdravstvenih tegoba koji nastaju usled preterane upotrebe mobilnog telefona.

- U rizičnoj grupi su kako odrasli tako i deca, a pogotovo u tinejdžerskom dobu kada naglo rastu. Zbog toga je od neprocenjivog značaja da se upotreba telefona ogranični i da deca budu fizički aktivna - poručuje fizioterapeut Milomir Trišović.

Stručnjak za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev dodaje kako na internetu vrebaju brojne opasnosti, a meta su najčešće deca. 

- Roditelji u proseku objave oko 1500 fotografija dece pre njihove pete godine ne shvatajući kakvoj ih opasnosti izlažu. Jednom objavljena fotografija zauvek ostaje na internetu i moguće je da se zloupotrebi na najgori mogući način. Fotografije dece prodaju se za 3 do 5 centi, a onda se putem aplikacije "deepfake" menjaju. Algoritmi su podešeni da stvore veoma realistične zapise. Bezbednost dece mora biti važnija od naše potrebe za lajkovima - kaže Katarina.

Foto:  

Zbog čega ni "Youtube kids" nije bezbedno mesto, kako da zaštitite svoju decu i naučite ih na koji način da koriste internet, poslušajte u emisiji "Doktor Informer" .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija