• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.09.2023

12:51

Dan koji je promenio svet! Prošlo 22 godine od rušenja kula Bliznakinja - Otkrivena veza Al Kaide i Balkana! (VIDEO)

Printscreen/Zoran Sinko

Live TV

Dan koji je promenio svet! Prošlo 22 godine od rušenja kula Bliznakinja - Otkrivena veza Al Kaide i Balkana! (VIDEO)

Podeli vest

Pre 22 godine dogodio se teroristički napad od strane Al Kaide na Njujork. Da li je ovo bio potez Osame Bin Ladena ili režirano maslo Amerike, odgovorili su nam gosti Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost, stručnjak za terorizam prof. Dragan Simeunović, glumac Dejan Jelaša i Vladimir Marinković iz Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Petar Đurđev iz centra za društvenu stabilnost naveo je ovaj događaj promenio Ameriku i da je idejni vođa Šeih Muhamed bio građanin Sarajeva, što je ukazivalo na to da je i Balkan bio jedno od uporišta Al Kaide.

- Retki su događaji koji suštinski menjaju državu kao što je ovo, jer su to bili državljani više arapskih zemalja sa ciljem širenja terorizma u samoj Americi i neobično je kako američka služba bezbednosti nije prepoznala pretnju na vreme. Začeci Al Kaide potiču još od kad je Sovjetski savez ratovao u Avganistanu. Idejni vođa Šeih Muhamed vodio se kao građanin Sarajeva, što ukazuje na to da je i Balkan bio jedno od uporišta Al Kaide. Pre izvršenja napada teroristi su se obučavali za letenje - rekao je Đurđev.

Foto: Zoran Sinko

Petar Đurđev

Stručnjak za terorizam profesor Dragan Simeunović ističe da je Osama Bin Laden smatrao da treba voditi borbu na tlu zapadnih zemalja i da su propusti američke bezbednosti to što nisu brinuli o ljudima na terenu, već su se oslanjali samo na tehnologiju.

- Al Kaida se od ostalih organizacija razlikuje po tome što je Osama Bin Laden smatrao da se borba treba voditi na tlu zapadnih zemalja. Al Kaida je panislamska organizacija, koje je ujedinila šite i sunite. Što se odgovora SAD tiče, prevladao je razum i nisu hteli previše oštro da odgovaraju. Većina Al Kaide je uništena, ali su propusti američke bezbednosti to što nisu brinuli o ljudima na terenu, već su se oslanjali samo na tehnologiju. Imamo neprekidnu inovativnost kod terorista što vidimo na primeru bombaša samoubica, islamska država nije želela da se zaustavi na napadima već su hteli da naprave funkcionalnu državu - kazao je Simeunović. 

Foto: Zoran Sinko

Dragan Simeunović

Glumac Dejan Jelaša naveo je da su ljudi u Njujorku bili u stanju šoka i da se pojavilo mnogo teoretičara zavere koji su verovali da je ceo napad bio režiran.

- U Njujork sam došao godinu dana nakon napada i čuo razne priče koje su potresne. Ovo je najkrvaviji teroristički napad u istoriji SAD. Njujorčani su bili u stanju šoka jer su to gledali samo na filmu i nisu mogli da veruju da je to moglo da se desi u njihovoj zemlji. Pojavilo se mnogo teoretičara zavere koji veruju da je ceo napad bio režiran, postoji i mnogo dokumentaraca koji tvrde da je sama američka vlada organizovala napad - naveo je Jelaša.

Foto: Zoran Sinko

Petar Đurđev, Vladimir Marinković i Dragan Simeunović

Vladimir Marinković iz kongresa srpsko-američkog prijateljstva objasnio je kako ovaj napad na Kule Bliznakinje predstavljao poruku SAD da od sad islamski terorizma deluje na globalnom nivou i da borba protiv terorizma i dalje traje.

- Rušenjem kula Bliznakinja je bila jasna poruka Americi i svima koji se bore protiv terorizma, tu je demonstrirano da islamski ekstremizam sada deluje na globalnom nivou. U to vreme su Al Kaidu predvodili ljudi, koji nisu imali veze sa Avganistanom jer ni Osama bin Laden nije bio Avganistanac. Dok islamaska država nije bila poražena zauzimala je teritoriju od nekoliko hiljada kvadratnih kilometara sa više miliona stanovnika. Ta grupa još nije skroz uništena jer ima ćelije u Turskoj, Siriji i drugim državama. SAD je još uvek ključni protivnik globalnog terorizma. Borba protiv terorizma je bio most saradnje između Amerike i Rusije koji je sad urušen - objasnio je Marinković.

Celu emisiju možete pogledati u videu:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija