• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji&Informer

15.08.2023

23:36

Avganistan dve godine posle! Talibani "naoružani do zuba", žene love po ulicama, devojčicama škola zabranjena!

Tanjug/AP

Vesti

Avganistan dve godine posle! Talibani "naoružani do zuba", žene love po ulicama, devojčicama škola zabranjena!

Podeli vest

Talibani su proglasili 15. avgust za dan pobede protiv Sjedinjenih Država, te ga proslavljaju kao praznik, dve godine nakon što su preuzeli punu kontrolu nad Avganistanom. Gde je danas Avganistan i kakve su cene i posledice rata u ovoj Azijskoj zemlji?!

Podsetimo, posle brzog osvajanja ostatka zemlje, Talibani su polovinom avgusta 2021. zauzeli Kabul. Usledili su dani haotičnih evakuacija sa kabulskog aerodroma, a poslednje američke i NATO trupe Avganistan su napustile 30. avgusta.

Vrednost "poklona" Amerikanaca talibanima u vidu ostavljenog naoružanja u Avganistanu procenjuje se na oko 85 milijardi dolara. Ostavljeno je 22.000 oklopnih vozila, 358.000 automatskih pušaka, 176 artiljerijskih baterija, 8.000 kamiona. Amerikanci su ostavili u Avganistanu i vojnu avijaciju koja uključuje transportne avione i helikoptere kojih ima preko 100 jedinica.

Prema podacima Pentagona, više od 2.300 američkih vojnika je ubijeno, a više od 20.000 je ranjeno, zajedno sa više od 450 Britanaca i stotinama pripadnika drugih nacionalnosti. Stradalo je i više od 60.000 pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti. Procenjuje se da je ubijeno najmanje 111.000 civila, To su podaci UN, ali važe samo od 2009. godine otkako su UN počele sistematski da beleže civilne žrtve. Procenjeni finansijski troškovi za američke poreske obveznike su blizu zapanjujućih bilion američkih dolara.

Dve godine kasnije, Talibani nemaju opoziciju koja bi mogla da ih ugrozi. Kažu da su unapredili domaću bezbednost i borbu protiv terorizma tako što razbijaju naoružane grupe, uključujući i Islamsku državu, a tvrde i da se bore protiv korupcije i proizvodnje opijuma.

Talibansku vladu - Islamski Emirat - karakteriše strogo interpretiranje islamskog zakona (šerijata), što ne ostavlja prostor za bilo šta što oni podrazumevaju kao strano ili sekularno.

Nijedna zemlja zvanično nije priznala talibansku vlast, a kao razloge uglavnom navode odnos prema ženama, uključujući zabrane za rad i obrazovanje, kao i ugrožavanje drugih ljudskih prava.

Drugu godinu talibanske vladavine obeležilo je upravo narušavanje prava žena. Zabranjeno im je da odlaze u parkove i teretane, da idu na univerzitete, te da rade za Ujedinjene nacije i za nevladine organizacije, uključujući i humanitarne. Devojčicama je zabranjeno da idu u školu nakon 6. razreda.  Procenjuje se da oko dve trećine Avganistanaca trebaju humanitarnu pomoć. 

Kao razlog za takav odnos prema ženama talibanske vlasti navode nepoštovanje pravila o razdvajanju polova i to što žene preko glave nisu ispravno nosile marame - hidžabe.

Zašto su SAD uopšte napale Avganistan?!

Foto: pixabay.com

 

Dana 11. septembra 2001. godine u napadima u SAD ubijeno je skoro 3.000 ljudi, nakon što su avioni oteti i usmereni ka Svetskom trgovinskom centru u Njujorku i Pentagonu, u okrugu Arlington, u državi Virdžinija. Četvrti avion srušen je na čistini u Pensilvaniji.
Osama Bin Laden, šef islamističke terorističke grupe Al Kaida, ubrzo je identifikovan kao odgovoran za napade.
Talibani, radikalni islamisti koji su upravljali Avganistanom i štitili Bin Ladena, odbili su da ga predaju.
Tako su mesec dana posle 11. septembra, SAD pokrenule vazdušne napade na Avganistan da bi porazile obe grupe.
U roku od dva meseca pošto su SAD i njihovi međunarodni i avganistanski saveznici započeli napade, talibanski režim se srušio, a njegovi borci su se razbežali po Pakistanu.
Ali oni nisu samo nestali - njihov uticaj je ponovo narastao i oni su se utaborili. Grupa je zarađivala stotine miliona dolara godišnje od trgovine drogom, rudarstva i poreza.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17