• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.10.2023

19:16

Katastrofalan propust Mosada! Evo šta predstavlja najveći promašaj obaveštajne agencije! (VIDEO)

Reuters, Miloš Rafailović, Masha Bandjur

Live TV

Katastrofalan propust Mosada! Evo šta predstavlja najveći promašaj obaveštajne agencije! (VIDEO)

Podeli vest

Propust Izraelske obaveštajne agencije da predvidi ili presretne napade Hamasa komentarisali su gosti emisije Pre večere, direktor "Borbe" Andrija Jorgić, potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan i advokat Dragoš Cukavac.

Direktor "Borbe" Andrija Jorgić naveo je da su se po prvi put šiti i suniti složili oko jedne stvari, a to je da im Izrael svima predstavlja zajedničkog neprijatelja i da je neverovatno kako Mosad nije uvideo potencijalnu pretnju.

- Smatrali smo da Izraelu nešto ovako ne može da se dogodi, Mosad je do sada važio za službu koja je uvek imala sve informacije. Prvi put su se šiti i suniti složili oko jedne stvari, a to je da im Izrael predstavlja zajedničkog neprijatelja. Neverovatno je kako se Hamas kopnom probio na svoje ciljeve i zasuo gradove raketama, pored toliko obaveštajaca. Izraelska vlast nije uvek bila blagonaklona prema Srbiji, ali ono što nas spaja, je da su naši narodi zajedno bili vođeni u logore za vreme Hitlera. Međutim izraelci su bili jako agresivni nasilnim naseljavanjem Jevreja na prostor Palestine, zato bi bilo najbolje da sednu i da razgovaraju, pa makar to trajalo 100 godina - rekao je Jorgić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Andrija Jorgić

 

Potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan naveo je kako glavni propust obaveštajnim agencijama predstavlja kada njihovi operativci budu otkriveni, ali umesto hapšenja dobijaju lažne informacije.

- Problem je što su Izraelski obaveštajci gusto koncentrisani na malom prostoru i zato ovo predstavlja katastrofalni propust sa njihove strane, jer bi bilo razumljivo da su raspoređeni na velikoj teritoriji pa da im ovako nešto promakne. Obaveštajna služba postoji da ovako nešto ne bi moglo da se desi, u slučaju male zemlje poput Srbije ona se pomoću svojih obaveštajaca spasila određenih NATO planova. Propusti obaveštajnih službi je da druge agencije otkriju njihove agente, ali umesto da ih hapse i ubijaju, oni im serviraju lažne informacije - rekao je Karan.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dragoš Cukavac, Ljuban Karan i Andrija Jorgić

 

Advokat Dragoš Cukavac naveo je da Mosad nije namerno dopustio napad jer su najpogođeniji civilni ciljevi i građanstvo.

- Teorije da je Mosad namerno dopustio da do napada dođe nema smisla, jer su civilni ciljevi najpogođeniji, predeo kao što je Gaza trebao je da bude među najposmatranijima. Izrael je priznata država i ovo nije ništa više nego terorizam. Izraelska opozicija je u potpunosti stala na stranu trenutne vlasti jer je prepoznala da je cela država u opasnosti. Naša sudbina ovde je kao u vreme Tita, a to je da pokušamo da ostanemo neutralni - rekao je Cukavac.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Najbolji igrač VTB lige kod Mesine!
Partizan

Najbolji igrač VTB lige kod Mesine!

Najkorisniji igrač ovogodišnjeg izdanja VTB lige Nenad Dimitrijević (26) postaće novo pojačanje Armanija i zaigrati za iskusnog italijanskog trenera Etorea Mesinu.

01.06.2024

11:59

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31