• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.10.2023

18:28

Da li su nam deca spremna za školu? Stručnjaci i roditelji objasnili koje probleme imaju predškolci! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Da li su nam deca spremna za školu? Stručnjaci i roditelji objasnili koje probleme imaju predškolci! (VIDEO)

Podeli vest

Koliko je značajno vaspitanje dece u vrtiću, ali i vaspitanje od strane roditelja? Da li su nam deca zaista spremna za upis u školu? Gosti emisije "Pre večere" su Boban Mihić, vaspitač, dr. Milena Milanović, psihijatar i Keka Mirković, tiktokerka. Preko vajber uključenja javila se i Ivana Mašić, logoped.

Sve roditelje brine priprema dece za polazak u školu. Priprema znači da je dete već naučilo da čita, piše i obavlja osnovne računske operacije. 

Gost emisije Boban Mihić, vaspitač i autor knjige "Vaspitač zna, vaspitač ume da decu voli i razume" rekao je da je za njega vrtić osnova za odlazak deteta u školu i kasnije u život.

Foto: Masha Bandjur

Boban Mihić

-Ja decu od početka pripremam za školu. Predškolska grupa se sprema za školu u mlađoj grupi. Deca iz mog vrtića ne vole raspust, već školu. Sloboda govora, pitanje, predlaganje, to je važno. U mlađem uzrastu oni već imaju ideje. Za to je potrebno mnogo iskustva. Moje mišljenje je da više treba da sarađujemo sa školom, a sa roditeljima sarađujemo fantastično- rekao je vaspitač Mihić.

Dr. Milena Milanović, specijalizant psihijatrije smatra da spremnost za školu mnogo više zavisi od samih roditlja i toga na koji način oni daju primer.

Foto: Masha Bandjur

Milena Milanović

- Idoli dece su mama i tata. Vaspitne ustanove svakako deluju. Važno je da deci od malih nogu potenciramo koliko je važna igra i odmor. Važno je da se deca igraju i da se odmaraju; da deca budu deca. Nama osećaj sreće zavisi od postignutog cilja, pa treba da ih učimo da sami sebi zadaju ciljeve i da ih ostvaruju. Njihova spremnost u današnje vreme čini mi se nije baš na zavidnom nivou. Želim da verujem da većina roditelja radi najbolje za svoje dete- objasnila je psihoterapeutkinja.

Tiktokerka i majka dvoje dece Keka Mirković rekla je da je za Tik-tok saznala tek kada je njena ćerka otvorila taj nalog.

Foto: Masha Bandjur

Keka Mirković

-Uplašila sam se da će se ona tu snimati. Ubrzo je to izgustirala. Pričam o svemu i sa ćerkom i sa sinom. Ako nešto želiš da pogledaš, hajde da pogledamo zajedno. Ako joj zabranjujem, ona bi to krišom radila. Svako dete je drugačije. Ćerka je mirnija od sina, ali nema prevelike razlike u vaspitanju dečaka i devojčice- rekla je Keka Mirković.

Logoped Ivana Mašić navela je da je jako važno da jezički bogatimo dete jer će tako moći lakše da prepozna svoje emocije i emocije drugih.

-Za polazak u školu psiholog proverava jezičku spremnost. Psiholog će vam tražiti da ispričate priču. Tražiće vam da brojite unazad i da imate sve glasove srpskog jezika, čak i r i lj. Crtež ljudske figure mora da ima vrat, trepavice, mama dugu kosu, tata bradu... Takođe, psiholog će posmatrati kako dete sedi, da li vrti kosu, da li se vrpolji na stolici i slično- rekla je Ivana Mašić.

Ceo segment emisije pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija