• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.10.2023

21:00

Šta sve vaše dete može da radi samostalno? Vodič od druge do četvrte godine

Freepik.com

Dom i porodica

Šta sve vaše dete može da radi samostalno? Vodič od druge do četvrte godine

Podeli vest

Sa dve godine može da koristi kašiku, u trećoj da se obuče, a sa četiri i bez mame da ode u toalet...

Kako dete raste, tako dolazi i sve više trenutaka u kojima jednostavno treba da se povučete i pustite ga da se samo snađe, savetuju pedijatri. To će koristiti i detetu da se oseti važnim, ali i vama da znate da ono napreduje i da nećete, na primer, do desete godine trčati za njim i vezivati mu pertle.

Pogledajte šta deca u uzrastu od druge do četvrte godine mogu da rade i sama, naravno, u početku uz vaš nadzor.

2 godine

* Dete od dve godine već bi trebalo da bude zainteresovano da se samo hrani, da drži kašiku i jede, kažu pedijatri. Dopustite mu to i ne mislite na isprljanu odeću. Na ovaj način mu pomažete da razvije bolje motoričke veštine.

Foto: Shutterstock

Nešto rukom, nešto kašikom

* Isto je i sa pranjem zuba. Pomozite mu na početku, a kasnije samo posmatrajte. Osim toga što odmalena stiče zdravu naviku, navići će se na obaveze od jutra, što je važno za dalji razvoj.

3 godine

* Možete da izaberete garderobu i da pomognete u vezivanju pertli, ali morate da znate da trogodišnjaci mogu da obuku sami pantalone, suknjicu i majice. S merom dopustite i da biraju odeću, jer će im to odlučivanje dati osećaj da su već veliki.

Foto: Shutterstock

Vreme je za seckanje

* Mogu da pokažu kreativnost, da dečjim makazama seckaju papir i prave ukrase uz vašu pomoć. Ovim priborom u igri pri pravljenju papirnih oblika razvija se fina motorika.

4 godine

* U ovom uzrastu dete možete da navikavate na pribor za jelo. Naravno, onaj namenjen deci.

* Neki od njih dobro su ovladali veštinom da lako zakopčavaju dugmad na košuljama i patente na jaknama.

Foto: Shutterstock

Vezivanje pertli se uči u periodu od četvte do šeste godine

* Na radost mnogih roditelja, ovo je obično vreme kada neće morati da podsećaju dete da ide u toalet. Sada počinju sami da pričaju o tome, kao i da traže užinu ili sok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)
Politika

Održane "Vaskršnje čarolije" na Savskom vencu (FOTO)

Tradicionalna manifestacija za decu „Vaskršnje čarolije“ održana je ovog vikenda u Topčiderskom parku ispred Konaka kneza Miloša gde se okupio veliki broj dece koja su zajedno sa predstavnicima opštinskog rukovodstva uživala u vaskršnjem programu u organizaciji Opštine Savski venac.

05.05.2024

23:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija