• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.11.2023

18:28

Kako su Srbi vodili ratove? Da li smo imali dobre diplomate, ili smo se zalagali bez računice? (VIDEO)

Informer

Live TV

Kako su Srbi vodili ratove? Da li smo imali dobre diplomate, ili smo se zalagali bez računice? (VIDEO)

Podeli vest

Peta knjiga napisana iz pera autora Ivana Jegorovića, „Od Mišara do Košara“, posvećena je usnulim herojima koji su dali život za otadžbinu. O ovoj knjizi u emisiji "Pre večere" govorili su autor Ivan Jegorović, istoričar Nebojša Damnjanović i Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost.

Knjiga govori o ozbiljnoj društvenoj, ali i moralnoj odgovornosti pojedinca i to kroz vremenske razlike, a ujedno i sličnosti istih epoha jednog istorijskog razdoblja, koje ne smemo i ne možemo da zaboravimo, a upravo je tu ova „pisana reč“ da nas podseti i udalji od zaborava. Akcenat je na herojima, koji su dali život za Srbiju, kao primer budućim pokolenjima kako se voli i štiti domovina. Pisanje ovog dela je veliki izazov i odgovornost za pisca, jer je reč o delu koje povezuje sve ratove i stradanja srpskog naroda. Lik je manje-više isti, samo menja uloge i „šeta“ se kroz ratove, prelazi iz epohe u epohu. Čas ga vidimo i u formiranju srpske države, pa u raspadu Jugoslavije, a zatim tokom bombardovanja…

Pisac Ivan Jegorović objasnio je da je u njegovoj knjizi opisana jedna porodica i njeni naslednici kroz ratove.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Ivan Jegorović

-Svaka druga ili treća generacija Srba mora da uzme pušku u ruku. Pokušao sam da opišem da smo uvek bili narod koji je branio svoje, a nikada nije osvajao tuđe. Nadam se da će uskoro uslediti pozorišna predstava. Dugo sam radio istraživanja. Knjiga je potpuno istorijski tačna, mada jeste plod moje mašte. Ovo jeste moja šesta knjiga, ali je prva sa nacionalnom tematikom. Kada je bilo bombardovanje imao sam šesnaest godina. Sećam se svih ratova devedesetih. Moj otac je učestvovao u tim ratovima. Diplomatija je jako bitna danas- naveo je Jegorović.

Istoričar Nebojša Damnjanović rekao je da se velike stvari ne dešavaju tek tako, već moraju da izrastu.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Nebojša Damnjanović

-Priča ne može da se ispriča u malo reči. Naš narod ima taj odbrambeni potencijal. O mogo čemu odlučuju političke elite. Glavna nit je odbrambena, kuražna, a Srbe vidimo među drugim narodima. Grci su se isprsili više puta. To jeste srpsko ponašanje: isprsiti se. Daleko od toga da naše vodeće snage nisu umele da diplomatišu. Bilo je i taktiziranja i mudrosti i čekanja, ali više puta smo se založili bez mere i računa. Skupo nas je koštalo-naveo je istoričar Damjanović.

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost potvrdio je da je neproračunato zalaganje mnogo puta kroz istoriju skupo koštalo našu zemlju i naš narod.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Marko Blažić

-Kada pogledamo to u kontekstu Kosova i Metohije, mi treba kao društvo da budemo svesni da je to ostalo kao nerešeno pitanje. Moramo diplomatiju iskoristiti do poslednjeg atoma snage. Bolje je i sto godina razgovatati nego jedan dan ratovati. Nama bi rat možda značio kraj našeg biološkog potencijala. Nas je i ovako svake godine 30.000 manje- zaključio je Blažić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Najmlađi dvorac u Srbiji se nalazi na samoj granici! Nalazi se na spisku najreprezentativnijih objekata, evo kako izgleda! (FOTO)
Srbija

Najmlađi dvorac u Srbiji se nalazi na samoj granici! Nalazi se na spisku najreprezentativnijih objekata, evo kako izgleda! (FOTO)

Poslednji u nizu izgrađenih dvoraca u Vojvodini, u periodu od osamnaestog veka do početka Drugog svetskog rata, Dvorac u Srpskoj Crnji, poznatijoj kao Đurina varoš, jer je u njoj rođen i odrastao jedan od najvećih srpskih romantičnih pesnika, Đura Jakšić, građen je u eklektičkom maniru, sa elementima klasicizma i baroka, sa pravougaonom osnovom, suterenom, prizemljem, spratom i potkovljem.

01.11.2023

10:36

sledeća vest

Vesti

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija