• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.11.2023

12:21

DIjabetes se uspešno leči! Insulin je spasao milione ljudi! (VIDEO)

Informer

Live TV

DIjabetes se uspešno leči! Insulin je spasao milione ljudi! (VIDEO)

Podeli vest

Iako ga vrlo često nazivaju i epidemijom 21. veka, dijabetes, poznat i pod nazivom šećerna bolest, uspešno se leči primenom adekvatne terapije. Kako živeti sa ovom bolešću i biti uspešan na više polja razgovarali smo u emisiji "Info dan" sa nutricionistkinjom Jovanom Živić.

Danas u Srbiji se svaka deseta osoba suočava sa izazovima ovog stanja koje može ostaviti razne posledice na rad ostalih organa u organizmu. Zato je izuzetno važno govoriti o tome kako ga sprečiti ali i kako reagovati ukoliko se pojavi. U mesecu novembru se već tri decenije odaje počast Frederiku Bantingu – dobitniku Nobelove nagrade i doktoru koji je tokom svojih istraživanja došao do jednog od najvažnijih svetskih dostignuća – otkrića insulina. Nakon tog važnog pronalaska, započeta je masovna proizvodnja insulina koji je od tada sačuvao bezbroj života.

Nutricionistkinja Jovana Živić već 18 godina boluje od dijabetesa. Ona je podelila sa našim gledaocima svoje iskustvo u borbi protiv ove bolesti.

Foto: Pedja Milosavljević

Jovana Živić

-Imala sam samo 12 godina. Dosta sam gubila na kilaži. Mislili su da je u pitanju pubertet. Ipak, kada sam analzirala krv, ostala sam u bolnici i počela sam da primam terapiju. Bila sam stalno gladna i žendna. Imala sam premor. Stalno sam jela, bila sam gladna, a neprestano sam gubila na kilaži. Na času fizičkog mi je pozlilo, a kada sam pojela pitu, bilo mi je bolje- navela je Jovana.

Ona je ispričala kako se njena čitava porodica korigovala u skladu sa njenom bolešću.

-Ja sam fitnes trener. Kada sam dobiladijabetes, cela moja porodica promenila je način ishrane. Čak i proteini i masti podižu šećer. Fizička aktivnost je jako bitna. Njome vi jačate svoj organizam i pojačavate dejstvo insulina. Ukoliko vodimo računa o sebi, automatski smanjujemo mogućnost za komplikacije. Roditelji čini mi se teže to prihvataju od deteta. Ja sam bila ravnopravna sa svima i nikada mi ništa nisu branili zbog toga što imam dijabetes. Izbacila sam šećere. Moji su imali pristup da ako mi se nešto baš jede, mogu da pojedem i da uzmem insulin. Ipak treba napraviti balans, ne možemo svaki dan jesti tortu, već recimo, samo na nekom rođendanu- zaključila je Jovana.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija