• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.11.2023

10:59

(VIDEO) Počela je kampanja sprečavanja femicida u Srbiji! Kurtović: Svaki građanin treba da prijavi nasilje!

Informer

Live TV

(VIDEO) Počela je kampanja sprečavanja femicida u Srbiji! Kurtović: Svaki građanin treba da prijavi nasilje!

Podeli vest

Novu kampanju sprečavnja femicida u Srbiji, kao i položaj žena u našem društvu, analizirao je gost Info jutra, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog Rejhan R. Kurtović.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog Rejhan R. Kurtović, naveo je da će kampanja trajati do 10. decembra i femicid da ne bira uslove i da se može desiti u našem bliskom okruženju.

- Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama je 25. novembar, a mi smo pokrenuli kampanju koja će trajati do 10. decembra, kada se obeležava Dan ljudskih prava. Kroz aktivizam, emitovanje raznih video spotova i organizovanje panela, radimo kako bi podigli glas protiv femicida i ukažemo na ovo zlo koje postoji u svim društvima. Bitno je da kao kolektiv imamo svest o o postojanju femicida, koji može postojati u našem bliskom okruženju, jer ovaj zločin ne bira rasu, finansijsko stanje ili vreme. Poenta je da svaki građanin bude policajac i prijavi nasilje ako ga primeti, jer se tragedije često dešavaju, zbog toga što oni koji vide nasilje u svom okruženju ne preduzimaju ništa - rekao je Kurtović.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Kurtović je dodao da je cilj kampanje da se femicid strožije sankcioniše od klasičnog ubistva i da je problem što ne znamo koliko žena je sebi oduzelo život zbog nasilja u porodici.

- Na nama je da kao Vlast da jasno kažemo da branimo rodnu ravnopravnost i da ćemo se aktivno boriti za suzbijanje zločina nad ženama, pogotovo femicida. Cilj nam je da sankcije za femicid i nasilje nad ženama pooštre i da se tretira strožije nego ranije, u cilju da se vodi kao odvojen zločin od klasičnog ubistva. Imamo problem gde nikada nećemo znati koliko žena je sebi oduzelo život zbog nasilja koje su doživljavale. Moramo sprečiti vulgarizaciju ženskog tela, jer tako društvo počinje da posmatra žene kao komotitet, a ne ljudska bića - rekao je Kurtović.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija