• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.11.2023

09:54

Jezive najave Netanjahua! Evo šta sledi čim se završi privremeni četvorodnevni mir! (VIDEO)

Informer

Live TV

Jezive najave Netanjahua! Evo šta sledi čim se završi privremeni četvorodnevni mir! (VIDEO)

Podeli vest

"Posle dugih i iscrpljujućih pregovora uz posredovanje Katara, četvorodnevna humanitarna pauza u Pojasu Gaze počinje danas u deset sati" objavio je visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuki! O ratu u Gazi u emisiji "Info jutro" govorili su profesor sa Fakulteta političkih nauka Milan Petričković i urednik portala Pink.rs Predrag Jeremić.

Izrael je postigao dogovor o prekidu borbi sa Hamasom i oslobađanju najmanje 50 od 240 talaca, a ceo svet s nestrpjenjem čeka da vidi kako će se ova komplikovana operacija odvijati.

Hamas je juče objavio i ključne tačke sporazuma sa Izraelom
* Hamas je pristao da oslobodi 50 zarobljenih žena i dece mlađih od 19 godina u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece mlađih od 19 godina.
* Izrael i Hamas su dogovorili ulazak kamiona sa humanitarnom i medicinskom pomoći, kao i gorivom, u sve oblasti Pojasa Gaze na severu i jugu, bez izuzetaka.

* Izrael je pristao da na četiri dana potpuno obustavi letove svoje avijacije u južnom delu Pojasa Gaze i suspenduje letove na šest sati, u periodu od 10 do 16 časova po lokalnom vremenu na severu.
* Izrael je pristao da obezbedi slobodno kretanje Palestinaca sa severa na jug Pojasa Gaze tokom primirja i da ne napada ili sprovodi hapšenja u svim oblastima Pojasa Gaze.
* Hamasove oružane formacije će ostati u punoj borbenoj gotovosti da bi zaštitili palestinski narod i suprotstavili se izraelskoj okupaciji, uprkos privremenom prekidu rata sa Izraelom.

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković priznao je da je on veliki skeptik.

Foto: Pedja Milosavljević

Milan Petričković

- U odsustvu međunarodnog prava, ovaj rat je posebno krvav. Postavljam retorsko pitanje: zašto se tako dugo čekalo da bi se stalo na četiri dana. Ta četiri dana znače jedan cinizam. Zapravo i nema međunarodne zajednice, već postoji dominacija sile. Za te ljude znači svaki minut, ali globalno gledano, to je krajnji oblik manipulacije prava. To je udaljeno od bilo kakve humanosti. Zarad svetskog javnog mnjenja izvršava se kvazi humano dejstvo, a iza toga se kriju taktički interesi. Postavlja se šta će biti nakon ta četriri dana... Posle toga će biti, citiram Netanjahua: neograničene vojne operacije koje će se nastaviti. Faktori koji se međusobno ukrštaju su vrlo komplikovani. Iza svega ovoga nalaze se oni moćni koji odlučuju, a to je u ovom slučaju SAD. U njihovim je rukama procena da li će biti ili neće biti prekida i dolkle će trajati- rekao je Petričković.

Urednik portala Pink.rs Predrag Jeremić ne tumači ovu situaciju kao pobedu Palestine.

Foto: Pedja Milosavljević

Predrag Jeremić

- Za četrdesetak dana je nastradalo 14.000 dece. Teško da tu možemo da govorimo o pobedi. Netanjahu je najavio da će se ofanziva nastaviti nakon ta četiri dana. U Izraelu idu izbori. Netanjahu se neće zadržati samo na severu Gaze, već će krenuti i ka jugu. Izrael ima jednu od najjačih vojski u svetu. Jasno je da Palestina ne može da im se suprotstavi. Nemamo Međunarodnu zajednicu, nemamo UN. Oni samo razgovraraju. Bilo bi dobro da taoci budu oslobođeni i sa jedne i sa druge strane. Ali to se neće desiti. Da bi mir zavladao mora se stvoriti država za Palestinu. Ne opravdavam teroristički akt 7. oktobra, ali ti ljudi navodno imaju svoju državu, a zapravo je nemaju. Puštanje talaca, primirja na jedan dan nemaju nikakvog smisla i ne mogu da donesu nikakva rešenja- rekao je Jeremić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija