• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.11.2023

10:39

Da li Treći svetski rat već traje? Posle dve godne rata u Ukrajini, rezultati su ravni nuli! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Da li Treći svetski rat već traje? Posle dve godne rata u Ukrajini, rezultati su ravni nuli! (VIDEO)

Podeli vest

Evropski zvaničnici strahuju da bi se pozicija Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom mogla "raspasti" ove zime piše "Volstrit žurnal". Ovakav stav posledica je velikih gubitaka ukrajinske vojske tokom letnje ofanzive kao i „nefunkcionalnog” i „korupcijom zahvaćenog” sistema za mobilizaciju, navodi ovaj list. O ratu u Ukrajini u emisiji "Info jutro" razgovarali smo sa analitičarem Boškom Vasiljevićem i akademikom prof. dr Draganom Radenovićem.

S druge strane oglasio se Daglas Mekgregor, pukovnik američke vojske u penziji koji je napomenuo da "administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ne želi da prizna da je rat u Ukrajini izgubljen i stoga se sprema da rasplamsa sukob“. Mekgregor je istakao da postoje dve glasine koje kruže Amerikom: jedna od njih je da Bajden ovog leta može direktno ili indirektno da naredi mobilizaciju Nacionalne garde, dok druga navodi da bi mogao da stacionira Snage za specijalne operacije u Kijev kao obezbeđenje ambasade.

Analitičar Boško Vasiljević smatra da se nažalost, kraj rata u Ukrajini još uvek ne vidi.

Foto: Pedja Milosavljević

Boško Vasiljević

- Prisustvujemo jednom bratoubilačkom ratu u srcu Evrope. Cilj je ostvarivanje fiktivnih obećanja da će se negde priključiti. U ovom ratu su strateški interesi trećih lica koji ne učestvuju na terenu. Ovaj rat je rak rana cele evropske civilizacije. Najbitnije je da se zaustavi ubjijanje i da se sedne za sto i razgovara. Žrtve ovog sukoba su Evropljani, a ne Amerikanci. Broj informacija u savremenom svetu nikada nije bio veći. Nažalost, imamo dosta fingiranh informacija. Rusija je energetski jedna od najvećih sila na svetu, ima nuklearno naoružanje. U okviru njihovog vaspitanja uvek se radi na patriotskom nivou. Rusija je zadivljujuće dobro prošla u odnosu na sve sankcije koje su im uvedene. Moj lični utisak je da je Rusija daleko od toga da je u problemu. Sigurno ne bi ušli u takvu situaciju da nisu bili sigurni u svoje strateške partnere, svoje resurse i svoje potencijale. Velike zemlje se ne kockaju. Sa njima moramo da budemo što bolji - rekao je Vasiljević.

Akademik Dragan Radenković smatra da za dve godine rata ni Rusija ni Ukrajina apsolutno ništa nisu postigle i da su rezultati u oba slučaja ravni nuli.

Foto: Pedja Milosavljević

Dragan Radenković

- Postignuća su ravna nuli u oba slučaja. Obično se kaže: biće bolje. Ako još nije dobro, onda još nije kraj. U ovom slučaju Ukrajina i Rusija su se našle pred konačnim rešenjem. Čini mi se da je taj kraj koji svi čekamo na neki način odgođen. Treba očekivati da će Rusi tokom ove zime završiti svoje vojne operacije. Prekosutra počinje sastanak u Venecueli sa osnovnom idejom o održavanju čovečanstva. Veoma je značajno da je svet do te mere zabrinut da će se ovi sukobi pretvoriti u treći svetski rat. Na neki način, Treći svetksi rat već traje. Ja očekujem da će na kraju biti sve dobro. Zapad je odustao od Ukrajine. Ukajina je ostala sama i sada mora da nađe izlaz iz situacije u kojoj se zatekla- zaključio je Radenković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hladan tuš za Prištinu, Kurti na aparatima! Francuska, Nemačka i Italija uputile pismo: Niste ispunili uslove za članstvo u Savet Evrope, nema napretka ka ZSO!
Politika

Hladan tuš za Prištinu, Kurti na aparatima! Francuska, Nemačka i Italija uputile pismo: Niste ispunili uslove za članstvo u Savet Evrope, nema napretka ka ZSO!

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)'', i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

17.05.2024

10:51

Donika Gervala masno slagala! Žestoki šamar Prištini iz EU: Predlog o ZSO nam je nepoznat!
Politika

Donika Gervala masno slagala! Žestoki šamar Prištini iz EU: Predlog o ZSO nam je nepoznat!

Evropska unija smatra da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) treba predstaviti u dijalogu, u skladu sa relevantnim sporazumima, izjavio je portparol EU Peter Stano. On je za Radio Slobodna Evropa naveo da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine, budući da je nepoznat za evropske institucije, ali je upozorio da se radi o pitanju koje treba rešiti u okviru razgovora Beograda i Prištine.

17.05.2024

10:39

Hronika

Sport

Planeta

Rusi upozoravaju, Fico je samo početak, u opasnosti su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad!
Nimalo naivno

Rusi upozoravaju, Fico je samo početak, u opasnosti su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad!

Ruski političari i zvaničnici sugerišu da bi ukrajinske obaveštajne službe, uz ključnu podršku Zapada, mogle da stoje iza atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Oni upozoravaju kako je malo verovatno da će ovo biti poslednji slučaj ove vrste i da su svi koji se ne uklapaju u agendu koju promoviše Zapad verovatna meta - nebitno na kojoj poziciji se nalazili!

17.05.2024

08:34

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija