• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.12.2023

10:06

Izrael planira da potopi tunele pod Gazom! Da li je ovo najava potpunog uništenja ili samo prazna priča za javnost? (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Izrael planira da potopi tunele pod Gazom! Da li je ovo najava potpunog uništenja ili samo prazna priča za javnost? (VIDEO)

Podeli vest

Izrael razmatra opciju da potopi morskom vodom tunele u Gazi koje koristi Hamas. Sredinom novembra vojska je postavila pet pumpi koje mogu da prenesu hiljade kubnih metara vode svakih sat vremena i potope tunele u roku od nekoliko sedmica, navodi se u izveštaju "Vol Strit Žurnala". O situaciji i u Gazi u emisiji "Info jutro" govorili su pilot Velibor Vukašinović i potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan.

Tel Aviv planira i da upotrebi nove „sunđeraste bombe“ čija svrha nije da eksplozijom raznesu nešto, već da stvore sloj pene koji se rapidno širi i učvršćuje. Ta pena bi onda velikom brzinom zatvorila ulaze i izlaze iz tunela.

Pilot Velibor Vukašinović misli da je cela ova priča samo pomeranje težiđta sa onoga što treba da se uradi.

Foto: Zoran Sinko

Velibor Vukašinović

- To je samo kupovina vremena. Evakuacija sa izraelske tačke gledišta ne ide svojim tokom. To je samo umirivanje savesti i umirivanje čovečanstva. Sunđerasta bomba se stvrdne i zatvori ulaz, ali ne znam koja bi bila svrha toga. Možda se taoci ni ne nalaze na teritoriji Palestine. Ovde bi trbalo vratiti čitavu priču na početak. Ko je stvorio Hamas? Kanale o kojima govorimo gradio je Izrael da bi vršio kontrolu stanovništva pod zemljom. Ove bombe su zamajavanje svetske javnosti. Ovde ne postoji mogućnost selektivnog gađanja. Priča sa potapanjem tunela deluje naučno-fantastično. Ovde se radi o zavaravanju svetske javnosti i jednom velikom genocidu. Imamo na delu jedan objektivan, stravičan zločin. Hamas je aktiviran po nečijem naređenju. To ima veze sa tim da je rat u Ukrajini izgubljen. Osim toga, ovde se radi o ratu za energente - rekao je Vukašinović.

Potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan smatra da su svi planovi koji se objaljuju sumnjivi.

Foto: Zoran Sinko

Ljuban Karan

- To je realno i moguće je to uraditi, ali tako rizikuju i taoce. Šta će reći narod u Izraelu ako njihova vlada ne bude razmišljala o tocima. Izrael najavljuje ove drastične stvari i to dovodi u pitanje dalju razmenu talaca. Ako razmene taoce, oni su izloženi svemu mogućem. Izrael koji čini ratne zločine na civile i ne reaguje na optužbe cele planete, zašto onda ne bi upotrebio gas? Gde izraleska vojska može da upotrebi te bombe? Samo na onim teritorijama koje su već zauzeli.  A šta im znači da blokiraju ono što su već zauzeli? Ništa što je taktički potez se ne najavljuje, zato mislim da je ovo samo priča za svetsku javnost. Ceo Pojas Gaze izdelili su u neka područja. Onda upozoravaju civile da se sklone iz zone dejstva. Ali to je laž. Sve je blokirano. Napravljena je jedna tampon zona i civili nemaju gde da odu. Mi govorimo o taocima, a ne kažemo da je od kraja razmene do sada poginulo više od 200, 300 civila - rekao je Kran.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija