• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.12.2023

13:44

U narednih 20 godina klima Evrope biće drastično promenjena! Ima li nade za našu planetu?

Miloš Rafailović

Live TV

U narednih 20 godina klima Evrope biće drastično promenjena! Ima li nade za našu planetu?

Podeli vest

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da su se glečeri smanjili više nego ikada od 2011. do 2020. godine i da je na Antarktiku izgubljeno više od 75 odsto leda u poređenju sa prethodnih deset godina. U "Info danu" na ovu temu govorili su meteorolog Ivan Ristić i klimatolog Jasminka Smailagić.

Agencija ove podatke iznosti u najnovijem izveštaju o posledicama klimatskih promena na planeti tokom više dekada i upozorava da je svet u trci da spase lednike koji se tope. 

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da su statistika i grafikoni neumoljivi.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Ivan Ristić

- U našem regionu povećana je temperatura preko dva stepena. Superćelijske oluje koje smo imali bile su iznenađenje čak i za meteorologe. Teško je prognozirati meteorološke fenomene. Danski naučnici su napravili jednu studiju. Pretpostavili su dalje topljenje leda, ali su uzeli samo taj površinski sloj. Dobili su rezultat da će golfska struja značajno biti promenjena u narednih 20 godina, a to će promeniti klimu cele Evrope. Golfska struja jako je važna za klimu Evrope. Ona je temperature oko 26 stepeni. Danski naučnici videli su da će ona dosta da oslabi. Tada će zime ponovo postati mnogo hladnije, a možda i hladnija leta - rekao je Ivan Ristić.

Klimatolog Jasminka Smailagić rekla je da sve što saznajemo u novije vreme vezano za klimatologiju jeste drastičnih razmera.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Jasminka Smailagić

- I ljudska vrsta, ali i životinje i biljke prilagođeni su nekim određenim klimatskim uslovima. Ono što se dešava već decenijama, pojava naglog otopljenja na celoj zemaljskoj kugli, pokazuje da je trend ogroman. Sve zime u poslednje vreme su bile tople zime. Ni jedna nije kao ona od 1956. ili 1957. godine. Tada je svaka zima bila hladna sa puno snega. Za klimu to nije dug vremenski period. Ovo što sada doživljavamo  su zaista tople zime. Te velike meteorološke promene utiču na svaki kutak na zemljinoj kugli. Veoma su značajne erupcije vulkana. Ma gde one bile, čestice se daleko šire u atmosferu i izazivaju padavine i uragane. Najgore od svega je to što odnose ljudske živote - rekla je Jasminka Smailagić.

Celu emisiju možete pogledati u videu ispod. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija