• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.12.2023

13:36

Na današnji dan obeležava se krsna slava Sveti Nikola! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Na današnji dan obeležava se krsna slava Sveti Nikola! (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan obeležava se slava Sveti Nikola, a njegovo poreklo, životno delo i značaj ove slave u narodu analizirao je gost Info dana đakon Darko Nikolić.

Đakon Darko Nikolić istakao je vaćnost toga da se slava Sveti Nikola kao i svaki drugi hrišćanski praznik obeležava u crkvi i na liturgiji.

- Sveti Nikola je imao milosti za sve i bio je izuzetno milostiv i pun ljubavi, što je postalo očigledno van njegovog ovozemaljskog života. Važno je da se ovaj praznik obeleži kao i svaki hrišćanski, a to je u crkvi izražavanjem ljubavi prema bogu kako na liturgiji tako i kod kuće. Kućna proslava slave zapravo produžuje radost prema svetitelju koju smo doneli sa sobom iz crkve - rekao je Nikolić.

Foto: Masha Bandjur

 

Nikolić je dodao kako je Sveti Nikola živeo na prostoru današnje Turske i da je bio prepoznat po nesebičnom darivanju za vreme svog života, jer je bio imućnog porekla.

- Ako je slava u liturgijskom kontekstu sa bliskim ljudima onda je ona zapravo obeležavnje sveca i boga, ukoliko toga nema onda se radi o površnom slavlju. Sveti Nikola je živeo u blizini današnje Antalije u Turskoj i pošto je bio imućnog porekla je krišom davao darove ljudima i to je radio ceo život, zbog čega je Deda Mraz nastao po njemo kao simbol nesebičnog darivanja - rekao je Nikolić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija