• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.01.2024

09:05

Jaka vojska znači jaku državu! Vojni rok ponovo postaje obavezan u Srbiji? (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Jaka vojska znači jaku državu! Vojni rok ponovo postaje obavezan u Srbiji? (VIDEO)

Podeli vest

"Obavеznim vojnim rokom štitimo mir i slobodu", rekao je ministar odbrane Miloš Vučevič. O tome koliko je važan vojni rok i šta bi za našu zemlju značilo da se on vrati, razgovarali smo u "Info jutru" sa Miloradom Stuparem, bivšim načelnikom uprave pešadije vojske Jugoslavije i predsednikom udruženja ratnih dobrovoljaca 1990-1999, njihovih potomaka i poštovalaca.

General Milorad Stupar istakao je da mnogi ljudi nemaju iskustva u vojsci.

-Treba da se pridržavaju onoga što je naše ministarstvo već donelo.
To je ozbiljna stvar i to smo objavili.  Naša politika odbrane je miroljubiva. Tražimo mir, slobodu i poštovanje. Javno smo istakli da Republika Srbija ima 6 interesa. Prvi interes je zaštita celovitosti države. Drugi zahtev je unapređenje nacionalne bezbednosti. Potom očuvanje regionalne bezbednosti, ali i u svetu, a na kraju i zaštita bezbednosti. Vojska je jedna ozbiljna organizacija i ima svoje planirane snage. Vojska funkcioniše na principima koji traju vekovima. Snage se dele na snage za hitno reagovanje i brzo delovanje
- rekao je Stupar.

Foto: Masha Bandjur

Milorad Stupar

On je dodao da zbog problema odbrambenih snaga, mi ne možemo da postignemo sve ovo sa stalnim sastavom.

-Mnogo toga utiče da se ovaj stalni sastav može okrnjiti. Zato se pojavljuje nova kategorija, a to je takozvana aktivna rezerva. Oni se pozivaju prema potrebi borbene gotovosti. Pasivna rezerva su vojnici koji su služili vojni rok sa oružjem. Nažalost, moramo da se vraćamo na masovne vojske jer se ključ uspeha svodi na kopnenu vojsku. Zato nam trebaju snage ojačanja koje se popunjavaju sa pasivnom rezervom. Ne postoji u svetu država i narod koji su neutralni. Ni jedan rat ne traje dva dana. Gubici u svim ratovima su veliki i mora se vršiti rotacija. Neophodno je da izvršimo obuku širokoga stanovništva i muškaraca i žena. Na taj način ćemo našoj diplomatiji dati podršku. Naše osnovno oružje je u diplomatiji, ali ona mora imati nekakve stubove. Jedan od stubova jeste jaka vojska- rekao je Stupar.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija