• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.01.2024

09:26

Javnost sve više pritiska Netanjahua! Da li Amerika i dalje drži stranu Izraela? (VIDEO)

Informer

Live TV

Javnost sve više pritiska Netanjahua! Da li Amerika i dalje drži stranu Izraela? (VIDEO)

Podeli vest

Članovi porodica Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Gazi upali su na sednicu Parlamentarnog komiteta u Jerusalimu, zahtevajući od zastupnika da učine sve kako bi oslobodili zarobljenke. Na ovu temu u "Info jutru" razgovarali smo sa Petrom Rankovićem iz Instituta za evropske studije.

Ova akacija je ilustracija sve većeg besa naroda  zbog odbijanja Benjamina Netanijahua  da pristane na dogovor sa Hamasom posle tri meseca rata. Mada je premijer Izraela kategorično odbio prekid vatre u Pojasu Gaze, pritisak javnosti je izgleda urodio plodom.  Izrael je preko katarskih i egipatskih posrednika izneo predlog kojim pristaje da zaustavi vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi.

Petar Ranković iz Instituta za evropske studije istakao je da je pritisak javnosti ogroman, pogotovo pritisak porodica ljudi koji su stradali.

Foto: Pedja Milosavljević

Petar Ranković

-Ovo nisu bili prvi protesti. Protesti traju već nedeljama. Izrael je od početka kategoričan da ne želi da pregovara sa Hamasom. Ipak je krajem prošle godine dogovoreno kratkotrajno primirje. Premijer se ne nalazi u najsjajnijoj situaciji. Pre početka njegova situacija bila je problematična jer su postojale sumnje da je njegova vlada učestvovala u korupcionim aferama. Njegova vlada kritikovana je zbog različitih poteza, a naročito zbog korupcije. Deo javnosti u Izraelu koji smatra da treba da se eliminišu prestavnici Hamasa je ogroman. Ipak, neki smataju da je sve ovo nepotrebno. Imali smo slike škola, bolnica, vrtića, dece koja su poginula... - rekao je Petar Ranković

On je dodao da je tužba Južnoafričke republike bila izuzetno značajna, ali ipak ističe da nije siguran da će doći do neke presude, imajući u vidu ogromnu podršku Amerike koju ima Izrael.

-Ipak, u poslednjim nedeljama i Amerika i Evropa su kategorički jasni da ova situacija mora da se završi i da mora da se uspostaviti palestinska država. Izraelu je najveći problem što prekoputa sebe ima Hamas koji je teroristička organizacija. Glavni uslov mira je taj da se Palestincima konačno obezbedi postojanje države i samouprave. Glavni preduslov za to je da se eliminišu sve terorističke pretnje. Amerikanci su formulisali to da će oni podržati formiranje te palestinske države. Hamas neće biti deo tog paketa pregovora. Hamas više neće biti deo tog budućeg nastanka palestinske države na području Gaze- rekao je Ranković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija