• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.01.2024

10:29

27. januar je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta! Ovo je bio najbrutalniji zločin u ljudskoj istoriji! (VIDEO)

Instagram

Live TV

27. januar je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta! Ovo je bio najbrutalniji zločin u ljudskoj istoriji! (VIDEO)

Podeli vest

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u znak sećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, logor smrti u porobljenoj Evropi. U "Info jutru" na ovu temu govorili su istoričari prof. dr Miloje Pršić i Stefan Radojković.

Istoričar Miloje Pršić objasnio je da su razmere stradanja srpskog naroda od 1914. do 1918. godine zapravo model za genocidno ratovanje, iako tada nije postojao taj termin.

Foto: Pedja Milosavljević

Miloje Pršić

-Za Drugi svetski rat vezan je Holokaust i istrebljivanje Jevreja. Nemačka je odlučila da se raščisti sa Jevrejima. Po tom pravilu, oko šest miliona Jevreja je stradalo. Od 1945. do 7. oktobra 2023. oni su to mogli da baštine. Čin Hamasa ne može da bude opravdan za ovakvo nasilje nad palestinskim narodom. Nemci su besomučno uništavali sve što je nosilo prefiks jevrejsko. Logor Staro sajmište biće uskoro otvoreno. Sa područja Kosova i Metohije Jevreji su izgubili 534 čoveka. Kad pomnjemo Holokaust on se pre svega odnosi na stradanje Jevreja. Jednako je stradao i srpski narod i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Nažalost, mi nismo smogli snage da istaknemo u prvi plan stradanje našeg naroda. U logoru Jasenovac je preko 700.000 Srba ubijeno. Ovo što Evropa radi sa Srbima na Kosovu i Metohiji je sramotno. Proizveli su rat 1999. godine. Srbi žive u getima bez i kakvih prava i žive u jednom getu. To je sramota za Evropu- rekao je Pršić.

Istoričar Stefan Radojković objasnio je da je Holokaust smešten u period između 1933. do 1945. godine.

Foto: Pedja Milosavljević

Stefan Radojković

-Holokaust se koristi kao genocid na Jevrejima. Da biste legalizovali progon jedne grupe, morate da donesete određene zakone koji legalizuju takvo ponašanje prema jednoj grupi. Potom dolazi do proterivanja nemačkih Jevreja. Sa izbijanjem Drugog svetskog rata intenziviralo se nasilje nad Jevrejima. Najveći broj evropskih Jevreja živeo je u Poljskoj i u Sovjetskom savezu. Dešavanja na frontovima su uticala na dinamiku nasilja u Holokaustu. Od 1943. usporava uništvanje Jevreja jer shvata da im treba radna snaga koja će im pomoći u ratu protiv Sovjetskog saveza. Nacistička Nemačka limitira plan uništavanja Jevreja jer su shvatili da ratna realnost diktira tempo uništavanja. Kako se rat bude bližio kraju, oni su pojačali taj tempo ubijanja. Oni im nisu bili nikakva opasnost, ali ideologija im je bila preča od realnosti na terenu. Tada je već bilo jasno da će nacistička Nemačka morati da kapitulira- rekao je Stefan Radojković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija