• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.02.2024

13:00

U Beogradu preminule četiri bebe od velikog kašlja! Pedijatar objasnio prirodu, ali i način lečenja ove bolesti! (VIDEO)

Informer

Live TV

U Beogradu preminule četiri bebe od velikog kašlja! Pedijatar objasnio prirodu, ali i način lečenja ove bolesti! (VIDEO)

Podeli vest

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu, izjavio je za RTS dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić". Sa druge strane, Epidemija malih boginja (morbila) preti Srbiji! Na ovu temu u "Info jutru" govorio je pedijatar, dr Saša Milićević.

Pedijatar dr Saša Milićević objasnio je da mi svake godine imamo veliki kašalj i da je to bolest koja nije iskorenjena, kako se često misli.

Foto: Masha Bandjur

Saša Milićević

-Ove godine je broj zaraženih znatno porastao. To je bolest koja se javlja intenzivinje od 4 do 6 godina, a ne zna se zašto ima baš taj ritam. To ne važi samo za veliki kašalj, nego i za mnoge druge bolesti. Naročito je opasno ako veliki kašalj zahvati malu decu. Ona moraju da budu hospitalizovana, a nekad se nažalost to završi fatalno. Njihov imunitet još nije razvijen, pa ako to dete nije vakcinisano, može doći do velikih problema. Uvek se treba javiti lekaru. Na početku se javlja kao obična infekcija, ali kasnije dete deluje tužno. Dete neće da jede, ima temperaturu, ne može da spava i neraspoloženo je. Ako dete ima sve ove simptome, treba se obavezno javiti lekaru- rekao je doktor Milićević.

On je objasnio na koji način se leči veliki kašalj.

-Veliki kašalj se odlično leči antibioticima i oni odlično deluju. Daju se pet do sedam dana. Ipak, kada su u pitanju odojčad, potrebni su hortikosterioidi. Deca školskog uzrasta koriste sirup ili tablete. Roditelji se nekada razočaraju u sirup, ali nekad je potrebno sto dana da bi kašalj prestao. To dete smrša posle, ali ipak ima dobru prognozu- rekao je Saša Milićević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15